Grčka zadovoljna rezultatima samita lidera Evropske unije

Home

Grčka zadovoljna rezultatima samita lidera Evropske unije


ATINA - Grčka je zadovoljna rezultatima samita lidera Evropske unije, na kojem je postignut sporazum o pooštravanju finansijske discipline za članice eerozone, izjavio je premijer Grčke Lukas Papademos. EU je dogovorila postizanje međuvladinog sporazuma o jačanju ekonomske politike i fiskalne discipline, što je prihvatilo svih 17 članica evrozone i još šest članica EU - Poljska, Rumunija, Danska, Litvanija, Latvija i Bugarska, dok su Češka, Mađarska i Švedska saopćile da prvo žele da se konsultuju sa svojim parlamentima. 


"Odluke jučerašnjeg samita predstavljaju veliki korak ka budžetskoj koordinaciji i objedinjavanju eurozone.  Osiguranje budžetske discipline spriječit će buduće pojave nekontroliranih deficita koji su nas i gurnuli u krizu", navedeno je u saopćenju Papademosa, objavljenom na njegovom mikroblogu na "Twitteru". 

Po riječima grčkog premijera, članicama evrozone sljedećih mjeseci predstoje još važnije odluke u tom pravcu, prenijela je agencija RIA Novosti. 

Papadimos je podvukao da se sporazum od 26. oktobra, koji predviđa otpis dijela grčkog duga i dalje finansiranje Atine, "ne dovodi u pitanje". Grčka se pokazala kao "slaba karika" evrozone zbog prevelikog budžetskog deficita i državnog duga. Vlada te zemlje provodi strog budžetski program u zamjenu za finansijsku podršku EU i Međunarodnog monetarnog fonda. 

 

Fena

Objavio: Sat, 10/12/2011 - 11:54

Facebook komentari

Back to top