Grenell poručio Vladi Kosova da ukine takse Srbiji

kosovo
SAD je poručio liderima na Kosovu da je ukidanje taksi u najboljem interesu Kosova i njegove ekonomije, kao i želje da privuče nove poslove.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Richard Grenell pozvao je novu Vladu Kosova da ukine 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije (i Bosne i Heregovine), koje su jedan od razloga za blokadu pregovora Srbije i Kosova.

"Očekujemo da takse budu odmah ukinute", poručio je Grenell u saopćenju proslijeđenom AP-u, prenosi Tanjug.

Grenell, koji je i američki ambasador u Njemačkoj, istakao je da su Sjedinjene Američke Države "jasno stavile do znanja partijskim liderima na Kosovu da je ukidanje taksi u najboljem interesu Kosova i njegove ekonomije, kao i želje da privuče nove poslove".

Sporazum o obnovi saobraćaja

AP podsjeća da je Grenell prošlog mjeseca posredovao po pitanju sporazuma o obnovi željezničkog i zračnog saobraćaja između Beograda i Prištine.

"Činimo historijski napredak. Uskoro će biti novih vijesti, jer obje strane žele da se ide naprijed. Ovi koraci će doprinijeti boljem životu narodu regije", naglasio je Grenell.

Većinom glasova je Skupština Kosova izglasala u ponedjeljak Vladu, koju čine Pokret Samooopredjeljnje i Demokratski savez Kosova, koju će predvoditi Albin Kurti.

Izvor: Agencije