Gripa i drugi val koronavirusa: Možemo li spriječiti najgori scenario najesen

gripa
Širom svijeta raste zabrinutost zbog drugog vala koronavirusa koji je najavljen za jesen.

 

Zebnja je veća jer se u to doba godine "tradicionalno" javlja još jedna virusna bolest - gripa.

Stoga se mnogi boje da će se dva talasa sudariti i nanijeti više štete nego bi to učinili "samostalno". Američki epidemiolog Michael T. Osterholm nedavno je čak upozorio na "savršenu oluju" koja bi mogla proizaći iz toga, stoji u analizi njemačkog Focusa.

Eva Hummers, potpredsjednica Njemačkog društva za opću i porodičnu medicinu (DEGAM), također vjeruje da bismo se u jesen/zimu mogli boriti na dva fronta.

"Val gripa dolazi svake godine, ponekad više ili manje snažno, ali nikad nije potpuno nestao. Daljnje povećanje slučajeva korone ne može se isključiti - tako da nije nerealno da se spoje dvije zarazne bolesti. Činjenica je da niko više nema iluzija da će koronavirus tek tako iščeznuti", kaže Hummers.

Ako se oba talasa infekcije javljaju i šire u isto vrijeme, posebno su ugroženi stariji i ljudi s hroničnim bolestima.

"Možemo imati dvije teške virusne bolesti istovremeno, koje mogu pogoditi istu grupu ljudi, potencijalno čak i dvostruku infekciju", kaže Hummers i objašnjava da nema unakrsnog imuniteta. Drugim riječima, nema šansi da je od korone zaštićen neko ko ima gripu ili obratno.

Do danas, nauka gotovo ništa ne zna o načinu na koji virus gripe djeluje na Covid-19. Ne zna se da li se tok bolesti pogoršava uslijed dvostruke infekcije - niti da li se povećava zaraženost pogođenih osoba.

Nema podataka čak ni iz Kine, jer je zabilježeno samo nekoliko dvostrukih infekcija na početku epidemije koronavirusa. A na južnoj hemisferi sezona gripe tek je počela. Za sada je sigurno samo jedno…

"Ako se oba talasa susretnu, zdravstveni sistem u Njemačkoj može brzo dostići svoje limite", kaže Hummers, pa se samo može nagađati šta će se dešavati u zemljama s manje razvijenim medicinskim sistemima.

Trenutno nema cjepiva niti efikasnog lijeka za Sars-CoV-2. Istraživanje je u punom jeku, ali trajat će najmanje još godinu dana - ako ne i dvije - prije nego što vakcina bude široko dostupna. Suprotno tome, decenijama se primjenjuje vakcinacija protiv gripe.

Iz tog razloga, njemački ministar zdravlja Jens Spahn najavio je da će ove godine doza cjepiva protiv gripa biti povećana na 25 miliona - znatno više nego ikad prije. Ove godine stručnjaci također pozivaju da se protiv gripe ne cijepe samo trudnice, hronični bolesnici, starije osobe i medicinsko osoblje, nego i oni koji ne pripadaju rizičnim grupama.

Ipak, Hummers podsjeća da cjepivo protiv gripe ne nudi 100-postotnu zaštitu od influence jer efikasnost vakcinacije zavisi od različitih faktora, najviše imunološkog odgovora svakog pojedinca.

Mjere kojih se svi možemo držati da spriječimo ili oslabimo novi val korone, time i gripu, već su poznate svima - maske za lice, držanje socijalne distance, higijena ruku….

"Te zaštitne mjere pomažu i protiv gripe i drugih patogena", kaže Hummers i podsjeća da je primjena mjera protiv koronavirusa doprinijela da se talas gripe iznenada prekine početkom proljeća.