Heftičnjak: Hadžikadić ispuhao kao balon

heft97

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Hadžikadić propao na startu: Delegati ne prihvataju gašenje Platforme i utapanje u novu stranku

Prije nego što je i krenuo u ozbiljnu političku utrku sa svojom Platformom za progres, Mirsad Hadžikadić je politički ispuhao kao balon. Naime, njegovo lutanje i smušenost došla je na naplatu prije nego što se on i nadao. Na Konvenciji Platforme za progres najbolje je osjetio šta misli o sjedinjenju sa SDA-ovim satelitima Željkom Komšićem i Enverom Bijedićem, kao i sa notornim Mirnesnom Ajanovićem. Naime, konvencija je prekinuta, jer nakon što nisu usvojene izmjene Statuta, zatražena je i smjena Mirsada Hadžikadića... U raspravi su delegati iznijeli teške optužbe na račun Hadžikadića, između ostalog, da želi ugasiti Platformu za progres, jer mu je cilj ujedinjenje sa drugim strankama i pravljenje nove političke organizacije na čijem čelu bi on bio. Prekidanje Konvencije još jednom ukazuje na tinjajući sukob unutar ove stranke i nezadovoljstvo članova trenutnim rukovođenjem a sve upućuje na to da je Hadžikadić propao prije nego je počeo. Platforma za progres imala je svoju šansu na političkom centru, zajedno sa drugim strankama da bude prevaga ko će činiti novu vlast, a ovako Hadžikadić je od sebe načinio nemuštog političkog lutavca koji je sam sebi postao svrha.

 

Šepić: Poznajem Schmidta od ranije i smatram da će raditi u interesu građana i naše zemlje

Dijele se nove karte na političkoj sceni BiH, a naročito promjene najavljuje međunarodna zajednica. Sve će oči biti uprte u novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta. Naš Krajišnik Senad Šepić ima dobre kontakte u međunarodnim krugovima i jedan je od rijetkih političara koji poznaje visoko pozicionirane političare i u Washingtonu, i u Briselu, i u Berlinu. Schmidtov dolazak, Šepić je komentarisao na društvenim mrežama što su prenijeli i brojni mediji: “Imenovanje novog Visokog predstavnika je znak drugačijeg pristupa međunarodne zajednice, promjene dinamike a što je očito ponukano izborom Joea Bidena za američkog predsjednika. Pozdravljam imenovanje gospodina Schmidta, poznajem ga od ranije, znam da poznaje prilike u Bosni i Hercegovini i regiji, te smatram da će raditi u interesu građana naše zemlje". Dodao je da od njega lično očekuje više konkretnih akcija, sankcionisanja svakoga ko radi protiv Bosne i Hercegovine, Ustava i zakona i očekuje da jasno prekine blokade tako što će sankcionisati odgovorne. "Samo takav visoki predstavnik ima puni smisao i zbog toga je u Dejtonskom sporazumu instaliran,” – napisao je na svojoj zvaničnoj FB stranici Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

 

Senad Hadžifejzović kroz suze: Vi koji hoćete da nas obezglavite, znajte da nismo ostali bez pameti

Prava drama odvija se na relaciji novinar Senad Hadžifejzović i bračni par Izetbegović. Kulminacija je nastala nakon što je na FACE televiziju upala osoba koja je pokušala da se obračuna sa poznatim novinarom. Osoba je uhapšena, a pred FACE televizijom okupili su se građani koji su dali podršku Senadu Hadžifejzoviću i novinarskoj slobodi. Podsjećamo, muškarac je prijetio uredniku Senadu Hadžifejzoviću i novinarima ove televizije zbog njihovog kritičkog izvještavanja protiv režima bračnog para Izetbegović. Hadžifejzović je u svojoj emisiji kazao da je njegova porodica pretrpjeli fizički napad i da neće odustati. - Hvala vam puno što ste došli. Tula, Nermin je ostao bez nogu. Vi koji hoćete da nas obezglavite znaj te da mi nismo ostali bez glave, imamo pamet – poručio je Senad kroz suze okupljenim u znak podrške.

''Kasno sam saznao za ovaj skup, bio sam radikalno protjeran. Ovaj napad na Face TV, smatram i napadom na mene, na vas, na novinarstvo, na slobodu govora. Onima koji ne znaju, smeta onaj koji nešto zna, koji ima svoj mozak, a ne razmišlja njihovom glavom'' – poručio je to na početku Centralnog dnevnika Hadžifejzović. Podršku Senadu Hadžifejzoviću došli su uputiti direktor Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović, roditelji male Nadin Smajlović, Denis i Amina Smajlović. Također, tu su i Bakir Hadžiomerović, Arijana Saračević-Helać, Dario Novalić, Jasmin Duraković, Edina Gugać, Duška Jurišić, Fadil Mandal... I portal www.cazin.net pridružuje se podršci Senadu Hadžifejzoviću i slobodnom novinarstvu.

 

“Najsretniji dan u životu”: Bivši direktor UIO Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora

Kemal Čaušević je konačno osuđen. Ovaj bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH proglašen je krivim zbog toga je počinio krivična djela primanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba službenog položaja i krivičog djela pranje novca. Čaušević uhapšen u junu 2014. godine. Novcem od mita kupio jedanaest nekretnina u Sarajevu. “Kriv je”, kazala je sutkinja Suda BiH Biljana Ćuković nakon što je pročitala ime Kemala Čauševića “sa podacima kao u spisu”. Sud BiH ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od devet godina. Naloženo je i oduzimanje njegovih nekretnina koje je stekao izvršenjem krivičnog djela. Uvoznik tekstila Anes Sadiković u istom je predmetu osuđen na dvije godine zbog krivičnog djela davanje dara. Tokom suđenja Tužilaštvo BiH je dokazalo, da je optuženi Čaušević Kemal novacem za koji je znao da potiče iz krivičnih djela upotrijebio za kupovinju brojnih nekretnina vrijednih 1.261.760.43 KM. No, sjenu na ova predat baca nekoliko činjenica. Prema naredbi o provođenju istrage koju su provodili tužioci Oleg Čavka i Dubravko Čampara čak 36 osoba povezanih sa slučajem  Pandora u okviru kojeg je i uhapšen Kemal Čaušević Drugoosumnjičeni Zdravko Cvjetinović (SNSD) bestraga je nestao. On je i danas visoki službenik Uprave za indirektno oporezivanje BiH kojom rukovodi HDZ-ov kadar Miro Džakula. Također, Čaušević je priznao istražiteljima Tužilaštva BiH da je na insistiranje Dragana Čovića UIO 2009. godine kupila zgradu Sokola u Mostaru, po cijeni od 2 miliona KM, iako je vještak procijenio da ta zgrada vrijedi tek oko 900.000 KM. Tužilaštvo  BiH, međutim, ove navode nikada nije provjerilo niti je Dragan Čović u vezi sa ovim iskazom saslušan.

 

Usvojen zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u Federaciji BiH!

Većinom glasova zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH prihvaćen je Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje. "Za" je glasalo 63, troje je bilo protiv, a dvoje suzdržano. Prijedlog zakona sada ide na Dom naroda Parlamenta FBiH gdje treba dovoljnu podršku da bi stupio na snagu. Podsjećamo, zakon predviđa zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Član 5. predloženog zakona jasno naglašava o kakvoj vrsti zabrane je riječ. Radi se o do sada najstrožijem zakonu koji podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i javnom prijevozu. Također, zabranjuje se i konzumacija duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe. Izuzetak je konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje. Ovaj prijedlog zakona se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule...) za pušenje, uključujući elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

 

Karadžić smješten u britanski zatvor sa silovateljima i pedofilima

Radovan Karadžić je konačno stigao kući, na pravo mjesto, među najzloglasnije kriminalce i pedofile iz Velike Britanije. Bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, osuđen zbog ratnih zločina tijekom ratnih sukoba u BiH 1990-ih, bude prebačen u britanski zatvor, gdje će služiti ostatak kazne. Karadžić (75) je osuđen na 40 godina zatvora 2016. nakon što je proglašen krivim za genocid zbog pokolja u Srebrenici u srpnju 1995., u kojem su snage bosanskih Srba ubile više od 8000 muslimana. "Radovan Karadžić je jedan od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivima za genocid. On je bio odgovoran za pokolj muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomogao je u provedbi opsade Sarajeva nemilosrdnim napadima na civile", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab. Osim za genocid Karadžić je proglašen krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog 44-mjesečne srpske opsade Sarajeva i zbog nadgledanja kampanje etničkog čišćenja Hrvata i muslimana. Karadžić je sa silovateljima i pedofilima u viktorijanskom zatvoru na otoku Wight. Poželimo mu dug život, uz silovatelje i pedofile.