Hafiska mukabela u Ferhadiji nakon nekoliko decenija: Ramazan je simbol razgaljenja i ozdravljenja čovjekove duše

Home

Hafiska mukabela u Ferhadiji nakon nekoliko decenija: Ramazan je simbol razgaljenja i ozdravljenja čovjekove duše


Učenjem hafiske mukabele, koja je u banjalučku Ferhat-pašinu džamiju vraćena nakon više decenija, počelo je i obilježavanje ramazana u gradu na Vrbasu.

Hafizi koji u Ferhadiji uče mukabelu su Mustafa Karahan iz Turske, Nedim Botić iz Bosanske Dubice, imam Ferhadije Muamer Okanović i Vedad Spahić, koji je nedavno završio medresu.

Ženska mukabela

Glavni imam Medžlisa IZ Banja Luka Muhedin Spahić rekao je da je grad na Vrbasu bio grad hafiza i dodao da se ta tradicija polako vraća u ovdašnje džamije.

On je istakao da će hafizi svakog dana proučiti po jedan džuz iz Kur'ana, a do kraja ramazana i kompletnu svetu knjigu.

- Mukabela je lijep običaj koji okuplja hafize koji žive u jednom gradu. Oni se okupe u centralnoj džamiji i uče hafisku mukabelu. Banja Luka pridružila se drugim gradovima među kojima su Sarajevo, Tuzla, Zenica i Mostar - kazao je Spahić.

Imam Ferhadije Muamer ef. Okanović kazao je za „Avaz" da je ramazan poseban mjesec koji je simbol razgaljenja i osvježavanja čovjekove duše.

- Uz post, ramazan djeluje na zdravlje ljudi. Meni je ovo prvi ramazan u Ferhadiji i to je poseban osjećaj, pogotovo s novim džematlijama. Mnogo je novih aktivnost koje smo pokrenuli, a među njima je i hafska mukabela. Uveli smo i žensku mukabelu, koja se uči nakon podne-namaza - istakao je Okanović.

Privrženi džamiji

On dodaje da ramazan treba djelovati kao poticaj da budemo bolji kako prema sebi samima tako i prema drugima, pogotovo u multietničkim sredinama kakva je Banja Luka.

- Zadovoljan sam brojem vjernika. Nove aktivnosti povećale su taj broj, jer svaka nova aktivnost potiče vjernike da budu privrženiji džamiji. I noćni namazi i mukabele dobro su posjećeni, ali nadam se da će biti još bolje - kazao je Okanović.

Dodikovi ćilimi

U aprilu prošle godine, uoči otvaranja Ferhadije, predsjednik RS Milorad Dodik poklonio je Ferhat-pašinoj džamiji nekoliko ćilima koji se danas nalaze u ovoj džamiji.

Veliki ćilim nalazi se u centru Ferhadije, a onaj manji u minberu. 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 01/06/2017 - 20:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top