Haley: Spremni smo kao zapeta puška da opet udarimo

Sjedinjene Države "spremne su kao zapeta puška" da ponovo napadne Siriju, ukoliko vlada predsjednika Bashara al- Assada ponovo odluči da iskoristi hemijsko oružje, rekla je ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

- Uvjereni smo da smo osakatili program hemijskog oružja Sirije. Spremni smo da nastavimo sa pritiskom, ako su dovoljno ludi da nas testiraju - rekla je ona, prenosi Reuters.
 
Dodala je da će SAD biti spreman, ako "sirijski režim ikada iskoristi ovaj otrovni gas".

Na početku sjednice Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ustvrdio je kako je Sirija danas najveća prijetnja međunarodnoj sigurnosti. "Svjedočimo sustavnom kršenju međunarodnog prava, humanitarnog prava i zanemirivanja povelje UN-a. Osam godina narod Sirije pati. Nema vojnog rješenja ove krize, rješenje mora biti političko", kazao je.
 
Američki predsjednik Donald Trump je ranije nakon subotnjeg zračnog napada američkih, britanskih i francuskih snaga na Siriju preko Twittera poručio da je udar savršeno izveden.
 
Američke, britanske i francuske snage izvršile su zračne napade na Siriju rano u subotu, kao odgovor na napad hemijskim oružjem u kojem su prošle sedmice u sirijskom gradu Doumi ubijeni deseci ljudi, dok je Rusija poručila da napad neće proći bez posljedica.
 
Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, sjeverozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara sjeverno od prijestolnice.
 
Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti hemijsko oružje.
 
Govoreći o Assadu i njegovoj ulozi u prošlosedmičnom hemijskom napadu u Doumi, Trump je ocijenio da to "nije djelo čovjeka nego čudovišta".
 
Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.
 
Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja istakao je tokom rasprave da su naučna postrojenja u Siriji na koju je izvršen napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje.
 
- Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Prije sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka - naglasio je ruski ambasador.
 
Osim toga, on je naveo da SAD "čini katastrofalnu situaciju u Siriji još gorom, razarajući sistem međunarodonog prava kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku", prenosi Al Jazeera.
 
Ruski ambasador optužio je SAD da podriva autoritet Vijeća sigurnosti UN-a, navodeći da se radi o politici neokolonijalizna i optužio je Washington da krši međunarodno pravo.
 
- To je huliganizam u međunarodnim odnosima - ocijenio je ruski diplomata i dodao da su "maske još jednom pale".
 
On je naveo da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu sačekale rezultate istrage međunarodnih stručnjaka o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Doumi, već da su sami odlučili ko je kriv.