Haley: Vijeću sigurnosti UN-a ponestalo opcija za obuzdavanje Pyongyanga

Home

Haley: Vijeću sigurnosti UN-a ponestalo opcija za obuzdavanje Pyongyanga


Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda ponestalo je opcija za obuzdavanje nuklearnog programa Pyongyanga, kazala ambasadorica SAD-a pri UN-u.

Sjeverna Koreja ispalila je u petak još jedan projektil koji je preletio preko sjevernog dijela Japana EPA

Ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley rekla je da je u Vijeću sigurnosti UN-a urađeno sve što je moguće kako bi se zaustavio nuklearni program Sjeverne Koreje.

“Iscrpili smo skoro sve što Vijeće sigurnosti za sada može da uradi. Pokušavamo sve druge mogućnosti, ali je u igri mnogo vojnih opcija”, rekla je ona za CNN.

Ona naglašava da je Vijeću sigurnosti UN-a ponestalo opcija za obuzdavanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje i da će stvar vjerovatno morati da predaju Pentagonu, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja ispalila je u petak još jedan projektil koji je preletio preko sjevernog dijela Japana te pao u Tihi okean što je izazvalo osude zemalja u regiji i potaknulo održavanje nove vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Projektil je letio blizu 3.700 kilometara dosegavši maksimalni uspon od 770 kilometara, prema južnokorejskim izvorima.

U međuvremenu, Sjedinjene Države i Južna Koreja dogovorile su se da će pojačati pritisak na Sjevernu Koreju, nakon zadnjeg testa s projektilom.

“Pyongyang će samo postati još izoliraniji i suočit će se s dodatnim ekonomskim pritiskom ako nastavi s provokacijama i konačno kroči na put sloma”, stoji u izjavi iz kancelarije južnokorejskog predsjednika Moon Jae-Ina.

Moon i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se o “praktičnijem pritisku na Sjevernu Koreju”, navodi se u izjavi iz Seula.

Vijeće sigurnosti nametnulo je nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearnog i balističkog programa u ponedjeljak, nakon sankcija prije pet sedmica za koje će očekuje da će ta zemlja izgubiti blizu milijardu dolara od tri milijarde godišnjih prihoda od izvoza.

 

(Izvor: Fokus)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 18/09/2017 - 09:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top