Han danas sa Vučićem, poslanici Srpske liste prenoćili na Kosovu

Od kosovskih vlasti tražit će da ukinu tarife na robu iz Srbije i BiH, potvrđeno je iz Brisela

Evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) razgovarat će danas u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom će otići u Prištinu.

Prema nezvaničnim informacijama, Han i Vučić trebali bi razgovarati o evropskim integracijama i problemima u odnosima Beograda i Prištine poslije uvođenja taksi od 100 posto na robu iz centralne Srbije i BiH.

Vučić bi se poslije sastanka trebao obratiti javnosti, javili su beogradski mediji

Iz Evropske komisije najavljeno da će Han, tokom posjete Prištini, pozvati vlasti da povuku odluku o uvođenju taksi od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

- Evropski komesar će ponoviti stav EU u kojem se poziva na povlačenje ove odluke i naglašava potreba za pobošljanjem dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu - navodi se u saopćenju.

Han će se tokom posjete Prištini sastati s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, premijerom Ramušem Haradinajem, te predstavnicima opozicije.

Poslanici Srpske liste od jučer se nalaze u zgradi Parlamenta u Prištini, gdje čekaju da se sastanu s Hanom.

Poslanici žele upoznati Hana o situaciji na Kosovu i potencijalnoj humanitarnoj krizi s kojom će se suočiti srpski narod zbog uvođenja stopostotnih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH.