Haos na konferenciji o ljudskim pravima u Beogradu: Aktivisti izviždali Brnabić, uzvikivali "hoćemo Prajd"

.
Mislim da je dobro da razgovaramo i ne mislim da je ovo dijalog i vjerovatno sam jedina osoba koja je diskriminisana od obje zajednice, rekla je Brnabić

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na konferenciji o ljudskim pravima u okviru manifestacije "Europrajd 2022" da je "dobro da se razgovara" i da je "vjerovatno jedina osoba koja je diskriminisana od obje zajednice". Više desetina LGBT aktivista zvižducima je dočekalo Brnabić u beogradskom Domu omladine na tu konferenciju. 

- Mislim da je dobro da razgovaramo i ne mislim da je ovo dijalog i vjerovatno sam jedina osoba koja je diskriminisana od obje zajednice i prva političarka u ovoj zemlji i regionu koja se nije uplašila i nije me bilo sramota da budem LGBT. Ovo je moja borba - kazala je.

Aktivisti su u sali u kojoj se održava konferencija, uzvikivali "Hoćemo Prajd", "Prajd je protest", "Hoćemo naša ljudska prava" i zviždali joj.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

- Dajem sve od sebe, ja sam povećala vidljivost zajednice i ako se bar jedna osoba osjeća bolje. Ja pomjeram granice za bar jedan metar, učinite i vi isto i svima će biti isto, prestanite da kritikujete. Ja sam sebi dala nijedno drugo pravo od onog što i vi imate i to nije mnogo prava, slažem se. Ja se nisam udala - kazala je Brnabić.

Na povike "Šetamo u subotu", ona je rekla: 

- Ne može vas niko spriječiti jer je to osnovno ljudsko pravo. Ne bismo bili ovdje danas da ja nisam potpisala pismo podrške. Vi ne biste imali Prajd kao što imate od 2014. od vremena kada je stranka kojoj ja pripadam obezbjedila to u Beogradu i Srbiji. Mi ovdje pomjeramo granice jer ovo je prvi Europrajd u Jugoistočnoj Evropi - dodala je.

Aktivisti su joj dobacili "ali tvoja policija ga je zabranila".

- Moram da kažem iskreno, ja jesam zadovoljna jer je Beograd izabran da razgovaramo o ovim problemima - navela je Brnabić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije donijelo je rješenja da ne dozvoli šetnju učesnika "Europrajd 2022" kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine, saopćeno je iz MUP-a.

FOTO: NOVA.RS