Haos na slovensko-hrvatskoj granici zbog koronavirusa: Ako se već nismo zarazili, sada je šansa za to velika

granica

Stanovnici Hrvatske koji se žele vratiti kući na slovenskoj granici čekaju satima dok sanitarna inspekcija ispisuje Rješenja o samoizolaciji. Krunoslav Capak kaže da je spreman novi formular koji bi trebao ubrzati proces.

Čitatelji Dnevnik.hr kažu da su gužve na graničnom prijelazu Bregana i dalje velike. Kažu da se čeka i više od 18 sati.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera na gužve se osvrnuo i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak koji kaže da bi 30 trebali biti spremni novi formulari koji će ubrzati proces jer ljude ne mogu pustiti preko granice bez potvrde o samoizolaciji.

“Ako do sada nismo bili zaraženi, vjerujem da je šansa sad puno veća. Sve ono što govore da se mora izbjegavati, ovdje je normalno. Hrane nema, a Crveni križ donio je vodu”, ispričala je čitateljica.

Na Bregani je s kolegama zapeo i Loris Punjek koji se vraća iz Austrije. On nam kaže da čekaju već 10 sati, no to nije ništa u usporedbi s ljudima iz jednog busa koji su tao već 28 sati, a gospođa od 70-ak godina tamo je već 24 sata.

“Ona mi kaže da više ne može gledati, umorna je. Svi smo iscrpljeni”, rekao je Punjek.

Dodaje kako ima i male djece koja plaču, ljudi ne znaju što bi sa sobom. Od kad su stigli u ponoć, niti jedan auto se nije pomaknuo i nema mjesta za nove.

Punjek kaže da nema hrane, ali on i kolege su se ranije opskrbili sendvičima. Punjek se žali i na higijenske uvjete, koji su, kaže, katastrofalni. Postavljeni su hemijski toaleti koji se, kaže Punjek, prelijevaju.

“Tko nije imao nikakav virus, ako ode unutra, sigurno će se zaraziti s nečim”, kaže Punjek i ističe da samo čekaju potpis i pečat.