Hapšenja u Sarajevu: SIPA ponovo pretresa kuću direktora "Bosnalijeka" Nedima Uzunovića

.
Uhapšen je i profesor Ekonomskog fakulteta UNSA Mehmed Jahić koji je povezan s Uzunovićem

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u sklopu operativne akcije „AS“, na području Sarajeva i Konjica započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na dvanaest lokacija.

 

Kako saznaje portal "Avaza" uhapšeno je više osoba, ponovo se pretresa kuća Nedima Uzunovića direktora "Bosnalijeka". Uhapšen je i profesor Ekonomskog fakulteta UNSA Mehmed Jahić koji je povezan s Uzunovićem.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine i krivično djelo „Povlaštene informacije“ propisano Zakonom o tržištu vrijednosnih papira Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Pretresi se vrše po nalozima Kantonalnog suda u Sarajevu i Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji sa Obavještajno-bezbjedonosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona