AP: Hapšenje Đurića raspaljuje tenzije između dva neprijatelja

Američka agencija AP, u izveštaju o hapšenju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, ocjenila je da će taj potez "raspaliti tenzije između dva neprijatelja".

Agencija navodi da animozitet Beograda i Prištine od nedavno raste, zbog povećanog pritiska EU da "dva neprijatelja" postignu kompromis o velikom broju otvorenih pitanja.

AP je, pozivajući se na novinsku agenciju Tanjug,  naveo da je kosovska policija prethodno zabranila ulazak na Kosovo ministru odbrane Srbije, glavnom pregovaraču Beograda u Briselskom dijalogu, generalnom sekretaru u kabinetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministru kulture.

AP je naveo, pozivajući se na javni servis Srbije, da je kosovska policija uhapsila "srpskog zvaničnika", koji nije dobio dozvolu za ulazak na Kosovo. Dodaje da je policija koristila suzavac i šok bombe protiv Srba koji su se u Kosovskoj Mitrovici okupili na tribini o unutrašnjem dijalogu o KiM. 

Ovo nije prvi napeti trenutak na administrativnom prelazu Srbije i Kosova, napominje američka agencija i podsjeća na incident s srbijanskim vozom iz januara, 2017. godine.