Haradinaj: Poštovati žrtve, ali i vjernike

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je, povodom prosvjeda Albanaca u Ðakovici usmjerenog protiv posjeta raseljenih Srba tom gradu, da je potrebna "nova komunikacija", koja podrazumijeva poštovanje žrtava, ali i prava vjernika.

Najmanje 2.000 Srba izbjeglih iz Ðakovice planirali su doći na krsnu slavu manastira Uspenja presvete Bogorodice, ali su posjetu otkazali iz sigurnosnih razloga.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci obećao je da će se angažirati za slobodu kretanja za sve građane Kosova, uključujući i Srbe, bilo gdje na Kosovu.

"Danas je nezamislivo i neprihvatljivo da netko ugrozi prava ili ne dozvoli posjet srpskih građana vjerskim objektima, bilo u Đakovici ili negdje drugo", napisao je Thaci na Facebooku.

Haradinaj je, na konferenciji za novinare, na pitanje da prokomentira prosvjede protiv dolaska raseljenih Srba odgovorio kako će se sastati s predstavnicima obitelji nestalih Srba i Albanaca kako bi razgovarali o novom obliku komunikacije.

"Moramo uspostaviti neku novu komunikaciju, neka se poštuju žrtve, ali i prava vjernika da se mole. Do sada to nismo stigli, ali moramo nastaviti tu komunikaciju, pažljivu komunikaciju, da se ne služimo jednim ili drugim akcijama, već da uspostavimo što bolju komunikaciju", rekao je Haradinaj.

'Promjena granica odgovara samo Putinu'

Premijer Kosova je ponovno govorio o granicama, rekavši kako je "kategorički protiv razgovora o korekciji granica ili razmjeni teritorija".

Po njegovom mišljenju, to ide u prilog samo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

"Naš cilj je pravno-obvezujući sporazum kojim bi Srbija priznala Kosovo. Granice i teritorij nisu teme za diskusiju. Nitko na Kosovu nema ovlasti da o tome razgovara. Granice i teritorij nas mogu vratiti unatrag, to potiče destabilizaciju i ide u prilog samo Putinu. Nitko drugi nema interes u tome", naveo je Haradinaj.

Tvrdi i da je "srpska retorika o uzimanju sjevera pridonijela da se na Kosovu govori o korekciji granica ili razmjeni terotorija".

"Takva retorika je pogrešna i predstavlja prijetnju Kosovu da izgubi 20 godina ulaganja u sigurnost i stabilnost", kaže Haradinaj.