Harakiri trojke: Vlastitim igrama uništili izbor Bogićevića

asd
Politički harakiri u režiji Naroda i pravde, Naše stranke i SDP BiH koji je danas izveden u pokušaju izbora rukovodstva Gradskog vijeća nanio je štetu i njima i Gradu Sarajevu. Zbog političkih igara svoju kandidaturu povukao je Bogić Bogićević.

Samo pola sata nakon Bogićevićevog saopćenja kojim obrazlaže svoju odluku i povlači častan potez, iako je, ruku na srce, to mogao učiniti i prije nekoliko dana kada je bilo jasno da se odvijaju zakulisne radnje, iz tzv. trojke ubjeđuju nas da imaju 16 ruku u Gradskom vijeću.

Pa gdje su te ruke bile danas? Bile su tu na sjednici, ali su se čelnici stranaka zaigrali pa su pokušali “lažnim” glasanjem istjerati na čistac “kupljene” vijećnike. I upravo je tu nastao problem, malo su se preračunali pa su oni koji su “provalili” igru trojkaša odlučili napustiti sjednicu čime su onemogućili ponovljeno glasanje. Jer ne želim vjerovati da 11 ljudi nije znalo popuniti najobičniji listić i glasati. Ne, oni su morali crtati, označavati te listiće, istjerivati “đavola” ili šta već. A onda je đavo došao po svoje. 

Danas je četvorka zvanično postala trojka, pljuštale su krivične prijave, optužbe za izdaju i šta sve ne. Danas je konačno Ibrahim Hadžibajrić prešao na drugu stranu. Da li je zaista tek danas?

I tako smo danas saznali da Jasmin Skorupan kojeg je koordinator izbora gradskih vijećnika ispred četvorke Irfan Čengić predstavljao SDP-ovim vijećnikom, to nikada nije ni bio jer je bio u kvoti onih koji su napustili sjednicu. Irfan Čengić je podnio večeras ostavku na sve stranačke funkcije. I neka je. Nije neka šteta.    

I džaba je večeras saopćeno da ima 16 potpisa za izbor Bogićevića i Jasmina Ademovića kad se sve promijenilo.

Njihova najava da će u petak biti održan nastavak sjednice pada u vodu kada nemaju kandidata. Prema nezvaničnim informacijama od kandidature bi mogla odustati i Anja Margetić koja je prijedlog Naše stranke za zamjenicu gradonačelnika.

Iz trojke najavljuju vraćanje “digniteta” cijelom procesu, ali za svaki dignitet sada je kasno. O tome su trebali misliti kada su predlagali kandidate oko kojih nije postojala puna saglasnost. Trojka je danas vlastitim igrama uništila dobru priliku da se osoba poput Bogićevića upiše i u noviju historiju Sarajeva. On je davno zadužio ovaj grad i ovu državu, ali su danas lideri ovih stranaka pokazali da nisu dorasli voditi političke procese, a kamoli spšavati državu od onih “drugih”.