Hasan Hasanović: Mi smo preživjeli da širimo istinu o genocidu

Knjiga "Surviving Srebrenica“ (Preživjeti Srebrenicu) autora Hasana Hasanovića, koja je objavljena 2016. godine na engleskom jeziku i u kojoj autor svjedoči o svim užasima srebreničke golgote koju je preživio, a u kojoj je izgubio brata blizanca i oca, nedavno je prevedena i na italijanski jezik.

To se desilo zahvaljujući profesorici gimnaziji "Maffei“ u Veroni Cristina Antonini koja je sa svojim učenicima radila na prevodu. 

Početkom naredne sedmice, Hasanović koji je i kustos Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, svoju knjigu će predstaviti u Italiji, upravo na poziv pofesorice Cristina Antonini, a pomocija će biti upriličena na pet lokacija. 

"Najprije će biti održana promocija na Univerzitetu u Veroni gdje će prisustvati 700 studenata, a potom u najstarijoj gimnaziji u Italiji. Veoma je bitno da italijanska publika bude upoznata o genocidu koji se desio u Srebrenici. Tokom posjete Memorijalnom centru, kod Italijana sam primjetio da su mnogo zainteresovani da se upoznaju sa dešavanjima iz proteklog rata", istakao je Hasanović za Fenu.

Njegova želja je da se što više ljudi informira o genocidu te je mišljenja da se treba širom svijeta govoriti o tome kako se nikad i nikome ne dogodi ono što je Srebrenici.

"Doktor nauka i profesorica u gimnaziji 'Maffei' u Veroni Cristina Antonini sa svojim učenicima je radila na prevodu knjige na italijanski jezik. Oni su shvatili koliko je bitna priča o genocidu za čitavo čovječanstvo i onda su odlučili da urade prevod knjige. Pored engleskog i italijanskog jezika, knjiga 'Surviving Srebrenica' trenutno se prevodi na holandski i arapski jezik", rekao je Hasanović.

Također, najavljuje i drugu knjigu "Osuđen na sjećanje“ u kojoj će govoriti također o, kako navodi, historijskim činjenicama, a zatim će obrađivati teme suočavanja s prošlošću, kao i one koje se odnose na pitanje negiranja genocida.

"Želim čitaocima pružiti tačnu sliku o genocidu, puno sam radio na prikupljanju činjenica, kao i na ostalim stvarima. Mislim da sam izrastao u osobu koja širi istinu i zato knjiga nosi naziv 'Osuđen na sjećanje'. Mi smo preživjeli da širimo istinu. To je moj život. Veoma je bitno da održimo sjećanje živim. Ne mogu da shvatim da je Srebrenica u fokusu 11. jula, jer treba da bude u fokusu cijelu godinu. Ministarstvo obrazovanja treba da se uključi više i da se u školama posveti jedan dan u godini kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici", potcrtao je Hasanović.

Pored toga, Hasanović i direktorica programa praktične nastave na Univerzitetu u Denveru profesorica Ann. T Petrila trenutno rade na zajedničkoj knjizi u kojoj je također tema genocid u Srebrenici.

"Nadam se da će knjiga biti izdana do kraja ove godine, a u knjizi se govori o kombinacijama historijskih činjenica na osnovu genocida koji se desio, a biće nazvana '11 dana u julu'", kaže Hasanović.

On je više puta imao priliku da na univerzitetima u SAD-u govori o genocidu u Srebrenici.