Senad Šepić: HDZ kroz Izborni zakon želi sebi napraviti ekskluzivni teritorij

Akutuelne razgovore i prijedloge izmjena Izbornog zakona za Vijesti.ba je komentirao predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić. On kaže da Nezavisni blok poštuje i razumije ustavni okvir u kojem se BiH nalazi.

- Svjesni da već više od 20 godina vladajuće oligarhije upravo ovu temu nameću kao centralnu, pošto na taj način najlakše dignu etničke tenzije u zemlji, a svi vidimo da je oko toga trenutno nemoguće postići unutrašnji dogovor, mišljenja smo da energiju i potencijale koje imamo trebamo usmjeriti u drugom pravcu - a to je rješavanje ekonomskih, socijalnih, obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih, infrastrukturnih i ostalih životnih pitanja, kaže Šepić.

Također, dodaje, jasno je da je potrebno izmijeniti Izborni zakon, i Nezavisni blok podržava jačanje države BiH i njenih institucija.

- Za nas je neprihvatljivo da putem izmjena izbornog zakona HDZ BiH za sebe pravi ekskluzivni teritorij. Civilizacijski je neprihvatljivo da, recimo, Bošnjaci iz Stoca ili Mostara, koji su bili žrtve pravosnažno presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata, ubijani, zatvarani u logore, protjerani, i dan danas diskriminisani, po HDZ BiH nemaju pravo biti birani u Dom naroda, kaže Šepić i dodaje:

- Isto tako protiv smo toga da se diskriminiraju Hrvati u Sarajevu, recimo. Ili Srbi. Nezavisni blok nije za bošnjački entitet, nego za ravnopravnost svih na prostoru čitave države. Mi smo za to da primijenimo najbolje primjere evropskih demokratskih društava koje imaju višenacionalne zajednice poput BiH. Aktuelni vladajući šefovi ne mogu ovo riješiti i mi ćemo nakon oktobra naći političke partnere sa kojima ćemo znati primijeniti najbolje evropske prakse, poštujući našu tradiciju i naslijeđe, zaključuje Šepić u izjavi za Vijesti.ba.