HEFTIČNJAK: Bakir i Sebija pomeli sve pred sobom, a Cazin posebno

U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Bio Kongres SDA. Bakir Izetbegović u stilu svojih vrlih partnera iz vlasti – Milorada Dodika i Dragana Čovića – izabran aklamacijom. Nikakvih iznenađenja. Dokumenti SDA izazvali polemike. Povratak na Republiku BiH lijepo zvuči, ali u praksi to znači ''topovsko meso'' za Čovića i Dodika. U rukovodstvo stranke izabrano 0 Srba, 0 Hrvata, 0 Ostalih i 1 žena (jaranica Sebije Izetbegović – dr. Meliha Mahmbutbegović). Za Glavni odbor Sebija pomela sve pred sobom. Ako se gleda u ukupnom zbiru, Sebija Izetbegović je druga po broju glasova, odmah iza svog supruga Bakira. Čak je iza sebe ostavila i aktuelnog člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića. Ono što je još zanimjivo, prema objavljenim finalnim rezultatima izbora sa jučerašnjeg kongresa SDA i nakon što su obznanjena imena izabranih, ili odabranih, od 109 imena, koji će, sa pozicije predsjednika, potpredsjednika, te članova Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Etičkog odbora nema niti jedan član iz Cazina. Iako se radi o općini koja tradicionalno daje veliki broj glasova za SDA, ‘nagrađeni’ su za svoju lojalnost tako što ih nema nigdje više u centralnim organima stranke. Tako je politika Gradske organizacije SDA, iako joj se na čelu nalazi, za Izetbegoviće poslušni Almin Handanagić, upisana u rubriku 0 bodova. Loše su prošli i Mostar i Hercegovina, bez ijednog člana u novom rukovodstvu SDA.

Cazin za današnji vrh SDA vrijedi 0 bodova

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić ne staje u nastojanju da alarmira javnost i nadležne po pitanju moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, te je tim povovom u Bosanskom Novom – Novom Gradu, u organizaciji Incijative Trgovska mora reci – NE MOŽE, u petak 13. septembra, održan protestni skup i potpisivanje istoimene peticije. Suorganizator ovog protestnog okupljanja je Vlada USK na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem koja je uz prisustvo svih ministara u Vladi USK danas dala punu podršku protestnom okupljanju. Pozivu organizatora odazvali su se i poslanici u Skupštini USK, načelnik Općine Bosanska Krupa te poslanici u Parlamentu u BiH i Federacije BiH. Do danas je peticiju potpisalo više desetina hiljada ljudi u gradovima Bosne i Hercegovine ali i putem interneta. Iz inicijative pozivaju sve građane da se odazovu i narednom protestnom skupu koji je zakazan za 27. septembar 2019. godine u organizaciji predstavnika Opštine Novi Grad.

Iz Novog Grada glasno „NE“ odlagalištu nuklearnog otpada u Trgovskoj gori

Još jedan događaj šokirao je javnost ove sedmice i, ustvari, najbolji je simbol dugogodišnje vladavine SDA. Naime, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Redžep Salić, dotada nezanimljivu sjednicu, doveo je do usijanja. Direktor Salić je rekao da je stanje u zavodu katastrofalna, da se od djece krade i na kurbanima, da članovi Upravnog odbora, među kojima su supruge SDA-ovih poslanika u Parlamentu uzimali ogromne naknade, te da je pozvao i FUP I SIPA-u da istraže criminal, ali da se niko nije odazivao. Pozvao je zastupnike da dođu i vide kriminal. "Od trgovine kurbanima, da ne pričam o ostalim stvarima. Preko milion maraka ima tužba samo za kurbane. Nadzorni odbor košta Zavod 420,000 maraka i ja vas molim da skinete tu kategoriju sa naših leđa", kazao je. Direktor tvrdi da petnaest godina u Zavodu nije promijenjen meni za djecu. Krimilan u režiji vladajućih stranaka. I to na najosjetljivijoj kategoriji. Sramota!

Dramatična ispovijest direktora u Parlamentu FBiH: Ja ne mogu više da šutim

Pred federalnim poslanicima bila je važna i informacija o stanju u rudnicima koji su u sastavu Koncerna ''Elektroprivrede BiH'', i to za period od 2009. do 2017. godine. Odbor za energetiku Predstavničkog doma donio je jednoglasno zaključke o kojima će se glasati kasnije, i to da se Elektroprivreda BiH i uprave rudnika zadužuju da uplate plaće i topli obrok rudarima, EP BiH da u roku od deset dana uradi analizu održivosti eksploatacije rudnika, zadužuju se Vlada FBiH, uprave rudnika i EPBiH da sagledaju mogućnost korigovanja cijene uglja koju plaća EPBiH, te, konačno, da se sagleda mogućnost restruktuiranja rudnika. Iz Elektroprivrede BiH poslanicima prezentirali podatke po kojima je akumulirani gubitak svih rudnika na kraju 2017. godine iznosio 769 miliona KM, obaveze su dostigle 748 miliona KM, a dobijeno je negativno mišjenje revizora na konsolidirani izvještaj. Nakon usvajanja zaključaka i intervencije Vlade FbiH, rudari u jami u Zenici prekinuli su štrajk. Nema sumnje da će rudari uskoro ponovo u štrajk i niko da upita nadležne ko je kriv za stanje u koje su dovedeni rudnici...

Pirić: Ekskurzija u jame za ove u košuljama i lakovanim cipelama

Košarkaši Španije osvojili su titulu svjetskih prvaka pobjedom u finalu protiv Argentine rezultatom 95:75. Ovo je druga titula svjetskih prvaka za Špance, nakon što su 2006. godine osvojili prvu titulu u Japanu. Španija je sasvim zasluženo stigla do titule s obzirom da je zabilježila sve pobjede na turniru. U prvoj grupnoj fazi pali su Tunis, Portoriko i Iran, u drugoj Italija i Srbija, u četvrtfinalu Poljska, te u polufinalu Australija nakon dva produžetka. Australija je osvojila treće mjesto, a od zemalja iz regije – Srbija je osvojila peto mjesto.