HEFTIČNJAK; BiH: Stvarali je najbolji, a vode je najgori

hefticnjak
U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Danas je godišnjica smrti našeg proslavljenog generala Mehmeda Alagića

Bosna i Hercegovina je čudna zemlja. Svoju nezavisnost i samostalnost platila je krvlju. Stvarali su je najbolji među nama i mislili smo da nakon kraja rata ova zemlja ima šansu i perspektivu moderne evropske zemlje. Nažalost, zarobljena u etiničke torove, podjeljena nacionalizom, ostala je paralizirana, a teritorija koju je kontrolirala Armija BiH umjesto da bude pokretač pozitivnih promjena postala je stranački plijen. Posljednja afera ''Asim'' zorno govori o načinu upravljanja strankom i ovom zemljom. Sramota koja je izašla na vidjelo samo potvrđuje tezu da je vladajuća SDA ogrezla u korupciju, nepotizam i da njene metode vladanja podjećaju na porodicu Corleone iz čuvenog filma ''Kum''. Ovih dana sjećamo se jednog od najomiljenih generala Armije BiH, Mehmeda Alagića, koji je, umro od nepravde. Haj što je ta nepravda dolazila i od domaćih i stranih protivnika, posebno boli ona nepravda koju su Generalu nanijeli ''njegovi'' sugrađani. Takvi upravljaju Sanom već 25 godina, ali izgleda da su i oni došli na tapet, baš onako kako su oni uništavali svoje protivnike, među kojima je prvi bio rahmetli Mehmed Alagić. Sramota i nepravda imaju svoj rok trajanja. Ali ne i junaštvo i viteštvo legendarnog Generala.

Čampara: "Isključenja iz stranke se ne bojim, novoj Vladi dajem 100 dana da se dokaže"

Žestok rat unutar SDA traje. Sve je zakotrljao načelnik Novog Grada (Sarajevo) Semir Efendić, ali najdalje je u intervjuu na FACE TV otišao federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara. Nakon Čamparinih tvrdnji da čak i velika ''šefica'', direktorica, poslanica, profesorica, potpredsjednica... (teško je najbrojati sve funkcije) ima svojih aferima na KCUS, posebno zbog prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića i malene djevočice Nadin (koji niko od ljekara nije želio/smio liječiti), jasno da je njegova karijera u SDA završena. Naravno, Čamparina ruka u Skupštini Kantona Sarajevo i dalje može biti presudna i da će se o tome voditi računa, ali na duže staze njegove ambicije biće uništene. To bi ministar Aljoša trebao znati, jer je i on koristio iste metode kada se Bakir Izetbegović obračunavao sa drugim neistomišljenicima u SDA. Zna Čampara, zna i Asim Sarajlić, znaju i ostali poltroni kako je rušen i kraden na Kongresu Senad Šepić, pa nadalje kako su izbačeni svi oni koji su se usudili misliti svojom glavnom. I ono što je bitno, ovdje se ne radi samo o unutarnjem pitanju SDA, jer je ona vladajuća stranka i struktura o čijim odlukama, ljudima, ovisi sadašnjost i budućnost ove zemlje. Ako je suditi Bakirovom i Sekinom načinu upravljanja već se zna – Goodbye Aljoša, Welcome Osmica!

Nakon pauze u Skupštini: Mandatar Nenadić otkrio ko se izjašnjava kao Srbin u Vladi

U Sarajevu je izabrana nova Vlada, sa neutralnim, a ustvari SBB-ovim premijerom Mariom Nenadićem. Uspjeli su Bakir, Željko i Fahro da sruše sve kantonalne vlade osim one u Krajini. I izgeda da će tako i ostati, jer glavni propagator kolaboracije SDA-DF-SBB-Fikret Abdić – Asim Kamber – gubi poluge upravljanja i samom strankom u USK. Međutim, ono što je posebno upalo u oči svim normalnim građanima pri izboru nove Vlade KS, osim što je Aljoša Čampara uspio da umjesto ranije predloženih lorda Emira Hadžihafizbegovića i Senada Hasanspahića (Cvrle), novi ministri budu Kenan Alikadić i Hajrudin Grabovica, jeste činjenica da je jedan ministar za 15 minuta pauze skupštinskog zasjedanja – postao Srbin. Ovaj skandal na najbolji mogući način razobličava karakter vlasti, onih koji kroje politike i kadrove, te njihove prave namjere – da od vlada i ministara naprave privatne institucije i poslušnike. Mario Nenadić će uskoro biti samo koletaralna šteta, to je već izvjesno, a Bakir, Željko i Fahro prvi račun za ovakav bahati model upravljanja dobit će u okotobru na lokalnim izborima. Akobogda, što bi rekao Asim Sarajlić. 

USK: OSPOSOBLJEN PRVI GRANIČNI IZOLATORIJ ZA KORONAVIRUS

Nas nikakva nesreća kao da ne zna zaobići, pa je tako u Bosni i Hercegovini ove sedmice potvrđen i prvi slučaj koronavirusa ili COVID-19. Ministar zdravlja RS Alen Šeranić kazao je kako se radi o osobi sredovječne dobi, muškarcu koji je radio u Italiji i koji se dobrovoljno javio UKC RS. Sin prvog pacijenta, također, je zaražen koronavirusom, kao i suvozač koji je s prvozaraženim došao iz Italije. "Pacijent se osjeća dobro i trenutno se nalazi u izolaciji. Ono što je važno reći jeste da ovo nije bilo iznenađenje i da smo bili spremni na pojavu virusa. Možemo očekivati još slučajeva", kazao je ministar. Dok se čitav svijet brine, naučnici muče da razviju kontra-injekciju, Radovan Višković, premijer manjeg bh. entiteta postao je predmet kritika na Twitteru, kao i zastupnica DF-a u Skupštini KS Bilbija Kerla, jer tvrde da je koronavirus izmišljen. Zasjedaju štabovi za vanredne situacije, utvrđuju se dodatne mjere, naročito nakon drastičnog porasta broja oboljelih u Italiji, gdje je stanje kaotično. U Banjoj Luci je, nakon što je potvrđeno da je koronavirusom zaražen i sin prvooboljelog u BiH, zatvorena je Osnovna škola  “Branko Ćopić”. I na našem kantonu je uspostavljen izolatorij za slučajve pojave ove opake bolesti.

Visoka zvaničnica SAD Morin Kormak u ponedjeljak u Sarajevu

Bivša ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack u ponedjeljak će se vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Kako je najavljeno, glavna zamjenica pomoćnika državnog sekretara SAD-a Mikea Pompea sastat će se u Predsjedništvu sa Šefikom Džaferovićem. Nekada je o njoj Milorad Dodik govorio kao o predstavnici ''odlazeće administracije'', ali izgleda da je Cormackova – dolazeća! Ona je kao ambasadorica i stavila Milorada Dodika na američku crnu listu. Nisu SAD nekakva filijala SNSD-a ili lokalnih stranaka pa da se jedno misli do podne, a od podne drugačije, nego one svoju politiku grade na dugoročnim strategijama i interesima. Sa sreća po Bosnu i Hercegovinu da se u skopu te strategije interesi naše zemlje podudaraju (ili su slični) sa interesima najmoćnije zemlje svijeta. S druge strane dok Rusija stalno pokušava putem Dodika i Srbije destabilizirati regiju, a EU bezglavo se gubi u administrativnim labirintima, Sjedinjene Države svo vrijeme čuvaju leđa Bosni i Hercegovini, te u tom kontekstu treba shvatiti i posjetu Cormack. Dobrodošla, Maureen!

Migranti i izbjeglice neprestano prelaze grčku granicu

Otkako je turski predsjednik Erdogan pustio izbjeglice prema zapadu, nastala jee prava pometnja. Grčka policija potvrdila je da je tokom samo jedne noći na kopnenoj granici sa Turskom spriječila ulazak više od 10.000 izbjeglica i migranata. Deseci hiljada očajnika krenuli su na grčku granicu i grčke otoke, pokušavajući nasilno ući u Evropsku uniju. Grčka policija zaustavila je veliku većinu na kopnenoj granici s Turskom i u Egejskom moru, koristeći se svime, od patrolnih čamaca, žičane ograde, suzavca i gumenih metaka do, prema tvrdnjama turske strane i migranata, pravih metaka. Grčka policija ubila je četvoricu migranata u nekoliko dana, tvrdi Turska, dok Grčka to poriče.

No neki od migranata očito su se domogli ne samo Grčke, nego BiH i Hrvatske, na dobro poznatoj balkanskoj ruti za razvijene evropske zemlje s višim životnim standardom u koje migranti namjeravaju otići. Već ih ima u Miralu pored Velike Kladuše, gdje traže liječničku pomoć. UN upozorava da bi 10 hiljada migranata dnevno moglo dolaziti u Bosnu i Hercegovinu. Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić stalno hoda od grada do grada, bez ikakvih konkretnih akcija. Stanje može prerasti u katastrofu.

Poznat raspored “Zmajeva”: BiH novu sezonu Lige nacija otvara na teškom gostovanju

Reprezentativci Bosne i Hercegovine su saznali imena protivnika u UEFA Ligi nacija 2020/21., a nakon žrijeba određen je i raspored utakmica ovog takmičenja. Zmajevi će u prvom kolu gostovati u Italiji 4. septembra, dok će u posljednjem kolu 17. novembra istog protivnika dočekati na domaćem terenu. Delegaciju Nogometnog saveza BiH na žrijebu predstavljali su Elvedin Begić, Ivan Beus, Adnan Džemidžić i selektor Duško Bajević. BiH je u Ligi A i igrat će u grupi 1, susrest će se sa: Poljska, Italija, Nizozemska. Sretno, Zmajevi!