HEFTIČNJAK: Bogovi su pali tjeme

heftičnjak
U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Helez: Zašto niste uhapsili Dodika - Vulić poručila da je Dodik za nju Bog!

Možda ćemo preživjeti Koronu, ali naše političare teško. Recenti primjer je notorna Sanja Vulić, esesdeovka kojoj je neka vrsta pandemije popila mozak pa je u Parlamentu BiH u ekstazi branila svoj političkog šefa: ''Za mene Dodik ne da je Tito, on je za mene bog''. Ova vrsta idolopoklonstva postala je praska vladajućih bosova, pa uvlačiguzi koji itekako žive dobro od budžeta odavno hvale Bakira Izetbegovića na društvenim mrežama (novi šef sarajevske SDA javno se hvali da je poltron), pa su, recimo, Borjanu Krišto mediji prozvali Čovićevom barbikom, Fahro Radončić i Željko Komšić su svoja ega (imena i prezimena) ugradili u ime vlastitih stranaka. U kultnom filmu Bogovi su pali na tjeme pleme Bušmana živi idilično i izolirano od civilizacije u pustinji Kalahari. Ta idila prestane kada neko iz aviona izbaci praznu staklenu bočicu Coca-Cole. Bušmani je nađu i misle da je boca dar bogova. Milorad, Bakir, Dragan, Željko, Fahro nisu bogovi, gluho bilo, osim u glavama njihovih sljedbenika, neprosijećenog polusvijeta koji dobro živi od privilegija. Oni će pasti na tjeme u to nema sumnje. Baš kao i boca Coca-Cole koju jedan Bušman baci u provaliju na kraju filma, misleći da to mjesto predstavlja kraj svijeta.   

Koliko smo svjesni situacije s corona virusom: Prazne police u marketima i puni ugostiteljski objekti?

Coronavirus je pojeo sve vijesti i protekle sedmice. COVID-19 je proglašen pandemijom na svjetskoj razini, novi oboljeli, umrli, haous u Italiji, Španiji, Njemačkoj i drugim zemljama, pokušaji da se širenje virusa zaustavi, odgađanje brojnih događaja, obustavljanje nastave, kontrole, ali i tipično naša neodgovornost misleći da neće pogoditi i nas. Do mometa pisanja ovog teksta broj oboljelih u Bosni i Hercegovini je 24. Vlade su reagirale zbunjeno, ali ipak su na kraju poslušale i pozitivne pozive koje su dolazili i od opozicije, pa je tako obustavljena škola, sutra se najavljuje da će cijene životnih namirnica i lijekova biti ograničene, te da će granice biti značajno bolje kontrolisane. Bosna i Hercegovina je ranjiva zemlja i nema sumnje da u ovim teškim momentima treba biti odgovoran, solidaran i strpljiv. Broj oboljelih će biti sigurno puno veći, ali treba učiniti sve da ti brojevi eksponencijalno rastu.  

Mirko Šarović: Dodik je patološki slučaj i najveća prijetnja opstanku Republike Srpske…

Da ima političara koji znaju kako se nositi sa Miloradom Dodikom, primjer je Mirko Šarović. Na FACE TV-u ga je razmontirao, tvrdeći da je Mile upao u ozbiljne probleme i da ima upletene prste u međunarodni nedozvoljeni šverc. Naime, firma Alumina koju on kontrolira, trguje glinicom sa Iranom koji je koristi za svoj nuklarni program, prenijeli su mediji poslije nastupa Šarovića. Igrom slučaja, nakon Šarovića u istoj emisiji na FACE uživo je gostovao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić koji je pravdao svog partnera Dodika. Prema pisanju magazina Žurnala, posao oko izvoza glinice proizvedene u Zvorniku u BiH su dogovarale diplomate iz iranske ambasade u Sarajevu. Upravo zbog toga 9. marta ove godine, državni ministar Fahrudin Radončić je razgovarao sa iranskim ambasadorom u BiH Mahmoudom Heidarijem. Izvoz ove sirovine trebao je biti obavljen preko firmi iz Turske i Pakistana, tako da Alumina formalno ne bi bila povezana sa krajnjim kupcima iz Irana. Nakon što su bh. sigurnosne službe dobile ovu informaciju, te u saradnji sa međunarodnim partnerima provjerili detalje, Radončić je otputovao u Banju Luku da o svemu obavijesti Dodika. Dodik je istog dana konaktirao čelnike Alumine, te naredio da se posao odmah obustavi. Kasno Mile u Aluminu stiže, a za njim i njegov politički ahbab Fahro Radončić.

ŽIVI MRTVACI Između dva petka 13, ko je sretan Bakire?

Rusmir Mesihović Šanko je, opet, na najpraktičniji način je pokazao kako će funkcionirati koalicija Petak 13. Kada se usvajao budžet Kantona Sarajevo, posebnu pažnju privukao je amandman novog ministra zdravstva Rusmira Mesihovića iz Demorkatske fronte. Ministar Mesihović je tražio da se iznos za prevenciju i zaštitu zdravlja umanji za 100.000 KM. On je predlažio da se od tih sredstava 45.000 KM prebaci za nabavku službenog vozila. Od ministra zdravstva u situaciji kad je zdravlje građana u krizi i zdravstvena zaštita u svim segmentima na jako niskom nivou, te da se čitavo društvo a najviše zdravstveni sistem nalazi u vanrednom stanju, Šanko Mesihović je ponizio građane. Petak 13. je uistinu dobar naziv za Bakirovu, Fahrinu i Željkovu koaliciju. Šanko to samo potvrđuje.

Preminuo je Svetozar Pudarić, bivši potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine

Ove sedmice smo ostali bez čistitog čovjeka. U Sarajevu je preminuo Svetozar Pudarić, nekada istaknuti član SDP-a i bivši generalni sekretar te stranke. Imao je 61 godinu. Pudarić je u posljednje vrijeme bio teško bolestan, a kako saznajemo borio se s karcinomom. Diplomirao je arheologiju 1982. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Politikom se bavi još od 1976. godine kada je pristupio Savezu komunista Jugoslavije. Nakon raspada saveza političku karijeru nastavlja u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine unutar koje je obnašao različite funkcije, a na posljednjem kongresu te stranke bio je i jedan od kandidata za predsjednika. Pored toga je obnašao i razne javne funkcije, kao što su odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, poslanik Skupštine Kantona Sarajevo, delegat u klubu Srba Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH te je 2011. izabran za Potpredsjednika Federacje Bosne i Hercegovine. Radio je u Direkciji za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

HDZ danas dobiva novog ili novog/starog predsjednika

U susjednoj Hrvatskoj ni koronavirus nije spriječio HDZ da održi unutarstranačke izbore. Ovi izbori se po prvi puta odvijaju prema načelu "jedan član – jedan glas".

Za predsjednika su se kandidirali sadašnji predsjednik stranke Andrej Plenković iz tima "Odvažno za Hrvatsku" te Miro Kovač, saborski zastupnik koji vodi "Opciju za promjene". Neće biti 2. kruga, a rezultati se očekuju tokom večeri. Plenković sigurno ima bolje šanse, predstavlja umjereniju, proevropsku struju HDZ-a, dok Kovač predstalja desnicu unutar te stranke.