HEFTIČNJAK: Država prodana za malinu

Mucke
U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Pećanin o istrazi u aferi Respiratori: To je posao za Tužilaštvo BiH

Afera ''Respiratori'' potresa državu. Glavni akteri – Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, poput sitnih varalica iz legendarnih Mućki, očito su organizirali pranje para, jer je Vlada FBiH (tačnije Federalna uprava civilne zaštite) putem firme koja se bavi uzgojem malina nabavila sofisticiranu medicinsku opremu – respiratore. Naravno, ovo nije ništa novo, no srećom mediji su otkrili aferu i sad je na tužilaštvu da uradi svoj dio posla. Problem je što ovakav vid kriminala postoji već 25 godina u našoj zemlji i što je sam vrh države, odnosno stranački, upleten do grla, ali i kontroliše pravosudni sistem. Građani negoduju, traže hapšenje i svi sigurnosni i pravni stručnjaci su upozorili da je hapšenje moralo uslijediit odmah nakon što je afera izbila u medijima. Ovako, SDA će braniti svog premijera Novalića, premijer će braniti Solaka, a Fikret Hodžić mora šutjeti i stranka će stati iza njega. To je sistem koji je oproban i koji je dosad funkcionisao odlično, jer su se svi stranački ljudi izvukli. Po zakonu. Građani, mediji, javnost moraju insistirati ovoga puta. Mora se početi. ''Respiratori'' su dobra prilika. Jer se nema šta izgubiti. Ovi su odavno prodali državu. Za malinu.     

Zašto su Rusi dali različite ulazne podatke za Banjaluku i Mostar?

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović zvao Ruse da dezinficiraju prostorije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Ali Vijeće ministara nije dalo dozvolu, jer su bošnjački ministri bili protiv. Paradok je da je taj isti vojno-sanitetski konvoj iz Rusije već bio u u Banjaluci i vidimo po zadnjim brojkama zaraženih COVID-om-19 u da im nažalost nisu mnogo pomogli. Dolazak stranih trupa na teritoriju bilo koje suverene države je jedno vrlo važno i vrlo osjetljivo pitanje, samo se to, čini se, u BiH doživljava olako. Evo sada član Predsjedništva Šefik Džaferović kaže – šta će nam Rusi... I to je optrilike slika naše države: cirkus. A ne znamo šta će nam i Šefik, Željko i Mile... Bez njih bi mogli kao i bez Rusa. Glat.

(VIDEO) Šepić: Privredi i radnicima treba hitna pomoć, to nije Novalićev koronazakon

Novalićev Korona-zakon i dalje je u fokusu javnosti. Nakon što je prošao s minimalnih i sumnjivih (jer je glas jednog zastupnika upisan 2 puta) 50 glasova u Zastupničkom domu, treba da se potvrdi i u Domu naroda. DF pomalno ponižen vjerovatno će se ponovo prikloniti vladajućoj većini kao i zastpunici Envera Bijedića. Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka pozvao je danas sve lidere drugih parlamentarnih stranaka koji su od početka bili protiv pristupa Vlade FBiH i tzv. koronazakona da zajedno nastupe i objedine rješenja koja su predlagali Vladi FBiH i tako predlože bolje rješenje za spas privrede i radnih mjesta u FBiH.

Pošto su vlasti sve prijedloge i ideje opoziciji odbili, potrebno je da se sve odgovorne stranke u našoj zemlji, u ovom momentu udruže i predlože zajednično rješenje za spas privrede i radnih mjesta.

Dao ostavku: Miletić od sutra neće biti generalni sekretar DF-a

Zlatko Miletić više nije generalni sekretar kao ni član Demokratske fronte. Javno je govorio o problemima i razmimoilaženjima sa rukovodstvom DF-a. Potcrtao je da je kroz osobnu analizu rada, posljednjih 45 dana od izbijanja pandemije, očigledno da izvršna vlast kroz famozne krizne štabove svojom nekompetentnošću ne pronalazi adekvatan odgovor na ključna društvena pitanja prouzrokovana pandemijom. Optužio je vlast (čiji je formalno član i DF i Željko Komšić) da je zarobljena u partitokratskoj i nacionalnoj konfrontaciji, kao obrascima vladanja protkanim klijentelizmom, korupcijom pa i kriminalom nerijetko kroz vaninstitucionalno djelovanje. Miletić je dodao je da, sagledavajući činjenicu da se pojedini dužnosnici poltronski ponašaju prema nosiocima izvršne vlasti, te na taj način indirektno učestvuju u nastavku agonije u kojoj se nalazi bh društvo, osjeća potrebu da samostalno i nezavisno djeluje kroz institucije Bosne i Hercegovine, a u interesu svih njenih građana. Još jedan važan čovjek koji će biti dio otpora ovoj vlasti.

Milanović napustio obilježavanje operacije "Bljesak" zbog natpisa "Za dom spremni"

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pokazuje otpor nacionalistima u Hrvatskoj. Prvo je u Jasenovcu rekao da treba maknuti spomen-ploču HOS-a u Jasenovcu na kojoj stoji ''Za dom spremni'', a potom je u Okučanima napustio obilježavanje godišnjice vojnoredarstvene akcije „Bljesak“ zbog ustaškog natpisa "Za dom spremni" na majicama nekih okupljenih.

- Žao mi je, došao sam ovdje odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Pristali smo na sve elemente protokola, međutim ovdje se jedan od sudionika koji treba polagati vijenac prije mene skinuo u odoru sa znakom „Za dok spremni“ - rekao je Milanović. Dodao je da su njegovi stavovi o tom ustaškom pozdravu poznati te da stoga u tome ne želi učestvovati. Palac gore za Milanovića.

Dubioza kolektiv objavio pjesmu za show “Fikret možeš biti ti”

Dubioza kolektiv nam je pomogao da proslavimo 1. maj. Objavili su novi spot, sa prilagođenim tekstom i otpjevali hit na temu “Fikret možeš biti ti”. “I ja sam odlučio da se ubacim u ovaj biznis za nabavku respiratora za Vladu Federacije, pa sam posadio malinu”, poručuju na početku spota. Popularni bend Dubioza kolektiv objavio je na svojoj zvaničnoj stranici urnebesan videospot s pjesmom koja je očito napisana za “potrebe” trenutne situacije u BiH, u susret 1. maju prazniku rada u doba korona pandemije. “A, dok traje karantin i vlada panika, tonemo brže i od titanika. Opet pokazuju sve naše vlade kako se stručno u nevolji krade…”, jedan je od stihova pjesme “Sretan 1. maj”…