HEFTIČNJAK: DRŽAVNI UDAV

dodik covic
U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Ambasadori Kvinte i EU: Jednostrano povlačenje iz institucija je neprihvatljivo

Milorad Dodik ruši državu BiH odavno. Drugačije namjere nema niti Dragan Čović. Jasno da je podrška Srbije, ali i blagoslov Moskve i Srpske pravoslavne crkve neizostavna kada treba Bosni i Hercegovini zadati novi udarac ka njenom nestanku. Čović tu igra malo u rukavicama, s istim namjerama da državu razbije. Ali nije im ovo ni prvi niti posljednji put. Isto tako neće biti ni prvi niti posljednji put da djeljitelji i rušitelji Bosne i Hercegovine na njoj slome zube. Najnoviji udar je izazvan odlukom Ustavnog suda da grunt, zemlja, državna imovina pripada – državi Bosni i Hercegovini. Čović ucjenjuje – izbornim zakonom. Najbolji odgovor su dali ambasadori Kvinte – ne damo Bosnu i Hercegovinu i njene institucije. Zato je NATO važan. I BiH mora tamo što prije. Da nas više ne dave ni Dodik niti Čović. Dosta je bilo njihovih udava.

Čudo bosanskog otpora: Elvisom protiv Igora

Elvis Kondžić, šef kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, na svom Facebooku objavio je ''Gledaš ovog Stojanovića iz KS. Gledaš ovog Stanivukovića iz RS. I skontaš da je Dodik za njih mila majka!". Elvis je jedan od onih Bakirovih poltrona i uhljeba koji uzima hiljade maraka mjesečno i kojem je ulizivački alpinizam glavna preporuka za uspjeh u karijri. Onima koji podržavaju Kondžićev fašizam neće previše zasmetati crne zastave sa mrtvačkim glavama postrojene u Višegradu, ili slikanje Izetbegovićevog koalicionog partnera sa ratnim zločincima. Njima smetaju Igor i Predrag – u Sarajevu, jer ruše stereotipe o “bošnjačkom nacionalnom identitetu i prosvijetljenju”. Elvis je, za razliku od Igora Stojanovića koji je rat proveo braneći opkoljeno Sarajevo, boravio u drugoj minhenskoj udarnoj brigadi. Elvis je primjer kako njegov šef Bakir I. vidi Bosnu. Poltronska i duhom prazna zemlja. Ostavljena za porodičnu elitu i njihove sljedbenike. Ostali mogu u Njemačku, tamo gdje je Elvis boravio tokom agresije na BiH.

Arapović šokirao objavom o silovanim ženama: Uslijedile brojne osude

Adis Arapović, zastupnik Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, također je jedan od onih koji su ulizivanje stranačkom šefu doveli do vrhunca. Adis, poznat kao najnesupješniji šef jednog izbornog štaba u historiji ove sedmice je izazvao pravu lavinu osuda na društvenim mrežama, nakon što je na svom Facebook profilu objavio spornu priču o silovanim ženama.

Mnogi su reagirali. “Adise skinite ovaj sramotni, uvredljivi, mizogini status. I hitno, hitno se izvinjavajte. Jedino opravdanje bi bilo da vam je neko hakovao profil (eto još vam dajem ideju da se izvučete iz blata u kojem se trenutačno valjate)”, napisala je dr. Edina Bećirević, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Adis se nije izvinuo, nego se pravdao. Nije majka Adisa karala što se kockao, već sto se vadio...

Hag: Lažna informacija da je umro Ratko Mladić

Ovo je bila sedmica u kojoj zločinac nije umro. Više medija objavilo je u utorak da je Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac, umro u Haagu. Vijest je objavljena putem, kako se kasnije uspostavilo, lažnog Twitter profila ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković. Uskoro je iz kabineta ministrice Turković potvrđeno da je njezin Twitter nalog lažan, a oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova. Saznalo se da iza laži o smrti Mladića stoji De Benedetti kralj prevara na Twitteru, po čemu je postao svjetski poznat. Novinar De Benedetti je decenijama, prije prevara na Twitteru, objavljivao lažne intervjue s Mikhailom Gorbachevim, Desmondom Tutuom; Elie Wiesel; kardinalok Ratzingerom koji će postati papa Benediktom XVI, Dalai Lamom koje je uredno objavljivala brojna italijanska štampa.

Načelnik odbija srušiti kameni križ u Stocu

Na jugu naše zemlje države kao i da nema decenijama... HDZ suvereno vlada, a SDA im je to dao u amanet. Ipak, poslanik Nezavisnog bloka u Federalnom parlamentu Amer Obradović pokreno je inicijativu da pravna država zaživi u Stocu, te je nakon njegove inicijative građevinski federalni ispektor izdao rješenje da se zaštiti nacionalni spomenik Stari Grad Stolac, te da je potrebno sruštiti nelegalno sagrađeni križi. Načelnik Stoca, hadezeovac Sjepan Bošković, odbija poštivati pravnu državu i odbija da izvrši rješenje. U rješenju o rušenju sakralnih objekata načelniku Stoca je ostavljen rok od 30 dana, a ako to ne ispuni, federalne vlasti će same angažirati tvrtku za rušenje i trošak naplatiti općini Stolac, precizira se u rješenju. A i Stočani neće dati da nasilje HDZ-a vlada u ovom hercegovačkom gradu, biseru baštine i arhitekture BiH.

Emotivna priča o Bosancu koji je sinoć dobio Oskara: Malo nas je al’ smo dobro raspoređeni!

I u Hollywoodu je bilo zanimljivo ove sedmice. Dodijeljene su najveće filmske nagrade. Parazit osvojio je Oscara za najbolji film. Joachim Phoenix je najbolji glumac za ulogu Jockera. I mi smo imali svog predstavnika: Izet Bučo, koji je Bosnu i Hercegovinu napustio ratne 1994. godine, kada je kao hitan medicinski slučaj evakuiran iz Goražda, slavio je. Ocara je dobio kao dio tima za specijalne efekte u fimu ''1917''. Izet je odavno cijenjeno ime u Hollywoodu. Radio je 2D Compositing, rotoscoping i vizualne efekte na brojnim slavnim filmovima kao što su Harry Potter, 300: Rise of an Empire, Maleficent, Robin Hood, X-Men: The Last Stand, Skyfall, Wonder Woman i mnogi drugi. Bravo, Izete!

Manchester City izbačen iz Lige prvaka

UEFA je žestoko kaznila Manchester City zbog kršenja finansijskog fair-playa između 2012. i 2016. godine. Aktuelni prvak Premijer lige suspendiran je iz svih UEFA takmičenja! Ekipa Manchester Cityja je dobila zabranu igranja Lige prvaka dvije godine zbog kršenja finansijskog fair playa. Nezavisno sudsko vijeće za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) donijelo je odluku o tome da je Manchester City počinio ozbiljne povrede UEFA-inih pravila. Na ovu odluku Manchester City ima pravo podnijeti žalbu Međunarodnom sportskom sudu (CAS). Ako Manchester City iskoristi to pravo, cjelokupna obrazložena odluka Sudskog vijeća neće biti objavljena prije nego CAS objavi konačnu presudu”, stoji u saopćenju kojeg je objavila UEFA. A gdje će Pep Guardiola...