HEFTIČNJAK: Kad u BiH treba stani-pani, Krajina uvijek – pani

Hefticnjak0111

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

PCR aparat završio u Mostaru iako je kupljen za KB Bihać

 

Ima ona stara poslovica u našem narodu – stani-pani – kad se nešto prelama, pa ko pokupi kajmak a ko izvuče deblji kraj. U Bosni i Hercegovini je to odavno jasno – kad je stani-pani, Krajina je uvijek – pani. Tako je i u slučaju PCR aparata, koji je umjesto KB Bihać dostavljen u Klinički centar u Mostaru. Ministar Federalnog ministarstva zdravstva je već nekoliko mjeseci na bolovanju, a sve njegove dužnosti obavljaju zamjenici i to onoliko koliko ima ovlasti dozvoljavaju, a dio ovlasti je prebačen i na Federalni zavod zdravstvenog osiguranja koji je navedeni aparat i preusmjerio za KC Mostar.

Ministrica zdravstva USK je reagirala u ovom slučaju koji je krajnje nekorektan i na određen način diskriminira USK, posebno u uslovima opće borbe i otežane situacije kada je epidemija u pitanju, a posebno kada se uzme u obzir činjenica da KCU u Sarajevu prima samo 50 testova na dnevnoj osnovi iz KB Bihać iako je USK jedan od osnivača tog centra.

 

Badnjević: Da uključimo respirator na pacijenta, pluća bi mu eksplodirala!

 

Saga sa respiratorima se nastavlja. Nema kraja sapunici u kojoj je potrošeno 10,5 miliona narodnog novca, respiratori nisu u funkciji, a za čitav slučaj optužen je između ostalog i federalni premijer Fadil Novalić. Almir Badnjević, direktor mjeriteljske laboratorije Verlab, koju je Institut za mjeriteljstvo BiH imenovao za za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu,

govorio je o pokušaju verifikacije, odnosno stavljanja u funkciju spornih respiratora koje je Vlada FBiH, posredstvom firme Srebrena malina nabavila iz Kine. Instalacija uređaja je obustavljena nakon što se pokazalo da prva četiri, dostavljena bolnicama u Goraždu i Sarajevu imaju sistemsku grešku. "Sistemska greška u respiratorima je negdje u softveru, kompjuteru, ili u ventilima. Ne daj Bože da je došlo do propusta verifikacije respiratora, neko je mogao nastradati. Kada postavite volumen, naprimjer 600 vol, a kisik na 48%, respirator radi. Kada povećate koncentraciju kisika na 100%, što pacijentima često treba, volumen se sam poveća, pri tom volumenu mogu puknuti pluća…", kazao je, između ostalog, Badnjević. On je rekao i da firma Dre-Medical uopće nije ovlašteni serviser te da po pravilu, oni nisu smjeli ni da otvore te kutije.

 

Migranti upravo zapalili kuću u Polju u Velikoj Kladuši (VIDEO)

 

Kriza sa migrantima ne jenjava. U velikokladuškom naselju Polje zapaljena je kuća koja je bila antikne vrijednosti, bar je tako mještani doživljavaju. Mještani tvrde da su je zapalili migranti jer su je koristili kao sklonište od hladnog i lošeg vremena, a i često su se vidjeli u neposrednoj blizini, na neki način su i očekivali da će se ovakvo nešto desiti, što se može zaključiti po njihovim komentarima. Ovo je samo jedan od primjera da migrantska kriza osim sigurnosnih izazova sa sobom nosi i druge teške prijetnje a lokalno stanovništvo često je prepušteno samo sebi. Ovoj nevolji se ne nazire kraj, a zima koja dolazi samo će pogoršati stanje na terenu.

 

Bajdenu velika prednost u anketama sedam dana prije izbora

 

Približavaju se najvažniji izbori u ovoj godini, oni američki. Kako izgledaju ankete, Džo Bajden ima veće izglede za pobjedu. Po istraživanjima, čak 52 posto vjerovatnih glasača reklo da podržavaju Bajdena, dok je 42 posto glasalo za Trampa. Bajden vodi ispred Donalda Trampa na nacionalnom nivou s 10-postotnih bodova, prema anketi Reutersa/Ipsosa, sedam dana prije američkih predsjedničkih izbora. Nacionalno internetsko istraživanje provedeno od 23. do 27. oktobra pokazalo je da je 52 posto vjerovatnih glasača reklo da podržavaju Bajdena, dok je 42 posto glasalo za Trampa. Pet posto izjavilo je da razmatra kandidata treće strane, a samo 2 posto reklo je da još ne zna kako će glasati. Gotovo jedna trećina punoljetnih Amerikanaca izjavila je da je već glasala. Bajden je vodio 8-postotnih bodova u prethodnoj nacionalnoj anketi provedenoj od 20. do 22. oktorba. Anketao je provedena u šest država – Viskonsinu, Pensilvaniji, Mičigenu, Sjevernoj Karolini, Floridi i Arizoni – koje će igrati presudnu ulogu u odluci hoće li Tramp osvojiti drugi mandat ili će ga Bajden naslijediti.

 

Nezavisni blok zbog sigurnosti otkazuje sva okupljanja, pozivaju i druge da učine isto

 

Predizborna kampanja teče punom parom. Ima stranaka koje se neodgovorno ponašaju, pa okupljaju veliki broj građana u zatvorenom prostoru, ili masovno okupljaju penzionere. Stranka Nezavisni blok, s druge strane, ponijela se odgovorno, te izražava zabrinutost naglim porastom broja potvrđenih slučajeva osoba zaraženih virusom COVID-19 i ističe kako ima razloga vjerovati kako je to dobrim dijelom i rezultat povećane aktivnosti stranaka u kampanji za predstojeće lokalne izbore. "Zbog toga pozivamo sve političke subjekte i kandidate da se striktno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera i da otkažu sva veća okupljanja, baš onako kako će to učiniti i Nezavisni blok", izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić. Dodaje kako smatraju da brojni politički subjekti ne poštuju propisane mjere, te kako ih dodatno "brutalno krše". Svjedoci smo kako već imamo slučajeve zaraze proistekle iz predizbornih skupova. Takve stranke i kandidati pokazuju da im ni ljudski životi nisu preči od ostanka na vlasti. Za svoje ponašanje moraju i krivično odgovarati a već za dvadeset dana narod ima priliku da ih natjera da snose političku odgovornost.

 

Palmer: Tražiti od političara da se pobrinu za korupciju gotovo isto kao i tražiti od lisica da čuvaju kokoške

 

Korupcija je sveprisutna i izjeda tkivo bh. društva, poručili su iz Ambasade SAD u BiH. Tražiti od političara u BiH da se pobrinu za korupciju gotovo isto kao i tražiti od lisica da čuvaju kokoške, kazao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za zapadni Balkan Metju Palmer. Ovo je izjavio u okviru skupa organizovanog pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u BiH. 

- Korupcija je sveprisutna i izjeda tkivo bh. društva. Ne možete se sami boriti protiv korupcije, ali postoje stvari koje možete učiniti, poput organiziranja protiv korupcije. Najvažnije pozvati političare na odgovornost putem glasačkih kutija – naveli su iz Ambasade SAD u BiH. Dodao je da je korupcija ogroman problem u BiH, te da je to prioritet za SAD.