HEFTIČNJAK: Kako je Bakir promašio metu

bakir
U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Dok čitav svijet pa i našu zemlju udara koronavirus, etno-nacionalni lideri u Bosni i Hercegovini ne prestaju da državu udaraju ispod pojasa. Svaka odluka se politizira, banalizira, ucjenjuje se i svodi na privatno-etničke potrebe, čak i ovo nesretno vrijeme pandemije. Kad Milorad Dodik zagalami, a Dragan Čović ucjeni, na kraju uvijek popuste Bošnjaci. Tako je bilo sa Vijećem ministara BiH, tako je i sa (ne)formiranjem Vlade FBiH, tako se desilo i sa kreditnim aranžmanom Bosne i Hercegovine sa MMF-om. Etno-nacionalne poglavice su odavno privatizirale institucije, pa oni pregovaraju umjsto premijera i raspoređuju novac po privatnom nahođenju. Nakon farse, dogovoren je aranžmanu s MMF-čime od 330 miliona eura. Novac će se rapodijeliti u omjeru - 62 posto za FBiH, 38 za RS. U FBiH je dogovoreno da 50 posto ide kantonima, a 50 posto da ostane na nivou FBiH. RS je dobila 20 miliona više nego što joj pripada. HDZ je dobio da polovinu dijele kantoni, a drugu polovinu da kontrolišu putem Vlade FBiH. Gubitnik: Bakir Izetbegović. Čovjek velikih riječi, nikakvih djela. Priča i udara u prazno. Čak i tu praznu metu promaši.

Dodik: Neka FBiH traži pomoć od Rusije, lično ću zvati da im se pomogne

I pomoć našoj zemlji je etnicizirana. Rusi pomažu RS-u, bolnicama gdje žive bosanskohercegovački Hrvati – Hrvatska, a Bošnjacima pripadnu mrvice što preostanu. Na Aerodrom "Mahovljani" u Banjaluci je sletilo nekoliko aviona sa medicinskom opremom i pomoći Rusije u vidu borbe protiv korona virusa. Hrvatska vlada je donijela odluku da bolnicama gdje žive Hrvati u BiH donira  43 miliona kuna. Svaka pomoć je dobrodošla, ali nažalost ovakva etnizacija pomoći nije primjerena u ovakvoj nevolji. Niti korona nas neće naučiti pameti i sve dok razmišljamo o krvnim zrncima a ne o potrebama svih ljudi, Bosna i Hercegovina nema neku perspektivu. Problem više je što ovi etnički lideri mogu opstati samo u blatu kojeg su sami napravili. Izlazak iz tog gliba, znači i njihov politički kraj. Za to treba više građanske hrabrosti i odgovornosti prema budućim generacijama.

The New York Times ponovo zakuhao sa Izetbegovićima

Državne institucije, obrazovni i zdravstveni sistem uništavani su decenijama. Sada, kada taj sistem treba biti funkcionalan svi se hvatamo za glave, a dosta doktora i medicinskog osoblja ide na bolovanja. Šefica tog zdravstevnog sistema i apsolutna vladarica zdravstva na frtalju državnog grunta kojeg je “Famiglia“ feudalno naslijedila Dejtonskim mirovnim sporazumom, potpisuje se na bilborde i okreće glavu od ozbiljnih problema. Nama se bavi i čuveni The New York Times koji je objavio potresnu priču o smrti dr. Šefika Pašagića. Misleći karantin kojeg je dr. Izetbegović uvela na KCUS-u, koji je otjerao na stotine vrhunskih ljekara, problem je kojeg ćemo teško prevazići. I kad korona prođe, valja se se izboriti sa feudalnom zaostavštinom. Zato je sada važno ostati kod kuće i čuvati svoje zdravlje.

Gotovo 200 radnji u FBiH podiglo cijene, inspekcija ih kaznila s ukupno 300.000 KM

Ima institucija koje pokušavaju da rade dobro svoj posao u doba korone. Jedna od njih koja je na ispitu je Federalna uprava za inspekcijske poslove, koja je kaznila gotovo 200 privrednih subjekata zbog nepoštivanja odluke o cijenama osnovnih životnih namirnica. Od 15. marta utvrđeno je 197 prekršaja zbog mijenjanja cijena uprkos naredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Izdavanjem prekršajnih naloga naplaćene su ili će biti naplaćene kazne u ukupnom iznosu od 311.200 KM. Država treba brinuti o svojim građanima. I niko se ne bi smio okoristiti o narodnu nevolju. Inspekcija mora nastaviti raditi svoj posao.

Vlada FBiH konačno usvojila ograničavanje marže na gorivo-Šepić žestoko ‘opleo’ zbog tromosti i nesnalaženja

Kao što smo i najavljivali, Vlada FBiH usvojila je jučer odluku o neposrednoj kontroli cijena naftnih derivata, kojom je ograničena marža na veleprodaju, ali i na maloprodaju goriva u FBiH. Vlada FBiH donijela je ovu odluku na prijedlog Ministarstva trgovine FBiH. Identičnu odluku jučer je donijela i Republika Srpska. Nije trebala korona da ovakve odluke vlade donesu. Ima i dvije godine kako je

inicijativu za ograničavanjem marži na gorivo podnio Senad Šepić, tadašnji zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH. Izgovor vlasti je stalno bio – trište se mora samoregulisati. Vidjelo se da su naftaši (dosta njih bliski vlastima) imaju zaradu na maržama od 50 pfeninga po litri nafte. Konačno su cijene onakve kakve su trebale odavno biti. Nezavisnom bloku kredit za dosljednost i ispravnost njihovih inicijativa i ideja.

DRŽAVNA SRAMOTA - Građani o maltretiranju - Evo šta su Krajišnici prošli u zadnja dva dana (VIDEO)

I mi u Krajini kuburimo sa problemima koje izaziva koronavirus. Osim što je visok procenat smrtnosti u našem kantonu, te nedostatak kvalitetne opreme i naredbe Federalnog štaba Civilne zaštite o uspostavljanju karantena u koju moraju ići svi državljani BiH koju od jučer stižu na granične prelaze, izazvale su haos.

Državljani Bosne i Hercegovine koji su došli iz Austrije su prvu noć proveli u šatorima na Izačiću, da bi nakon toga bili prebačeni u karantenu u Cazin. Jučer su svi testirani i negativni su. Međutim, u toku noći sa državne granice i GP Maljevac je stigla grupa od oko 40 ljudi koja je dovezena pred cazinsku medresu u kojoj je karantena sinoć u 2 sata poslije ponoći. Ovim ljudima nisu izdana rješenja o karanteni (koja smije dati samo federalni ministar zdravstva). Sabura i zdravlja, to nam sada treba.

Britanski premijer dobro se oporavlja od zaraze koronavirusom

Zdravstveno stanje britanskog premijera Borisa Johnsona koji boluje od covida-19 je dobro i on je otpušten iz londonske bolnice. Johnson je u četvrtak premješten s intenzivne njege na kojoj je proveo tri noći. Johnson je prvi svjetski čelnik koji je hospitaliziran zbog koronavirusa pa je bio prisiljen privremeno predati upravljanje državom ministru vanjskih poslova Dominicu Raabu, baš u vrijeme kada se stanje u zemlji drastično pogoršalo. Velika Britanija je trenutno žarište koronavirusa u Evropi, sa velikim brojem zaražanih i mrtvih.