HEFTIČNJAK: Kako je Krajina završila u Sandžaku

bakir
U našoj rubric Heftičnjak analiziramo događaje i zanimljivosti u sedmici iza nas.

Izetbegović opet iznevjerio Krajinu

Krajina je ponovo izvisila. Odavno prepuštena sama sebi i pod pritiskom sve veće navale migranata, stanje je zaista uznemirujuće. Da bi barem retorički na trenutak umirio situaciju, lider SDA Bakir Izetbegović najavio je da će novi ministar sigurnosti biti iz Krajine, jer je ona najpogođenija migranskom krizom, te treba neko biti iz tog kraja jer najbolje osjeća tamošnju krizu. I prošlo je nekoliko dana od te najave, a onda su iz najveće bošnjačke stranke saopćili – kandidat za ministra sigurnosti je Selmo Cikotić. Čovjek porijeklom iz Sandžaka, a živi već decenijama u Sarajevu. Znači, upravo suprotno od onoga što je Bakir Izetbegović najavljivao, čime je potvrdio da je „SDA zapravo izdajničko-interesna struja minder krugova okupljenih oko političke jalije sarajevske čaršije“, kako piše Rasim Belko. Sam Cikotić je priznao da je Bakir “završio” da on bude kandidat, po uzoru na prvog do njega Asima Sarajlića. Krajišnici i Krajina ne trebaju očekivati da će se odnos SDA i njenog prvog čovjeka po bilo čemu mijenjati u budućnosti. Taj odnos je sraman, ali Krajina pamti. I vrati.

Rješenje za Mostar: Bez dogradonačelnika, jača uloga predsjednika GV (FOTO)

Stranci pritišću HDZ i SDA da postignu dogovor za održavanje izbora u Mostaru. Mediji su objavili dokument koji je načelno dogovoren između dvije stranke, a po njemu šest gradskih područja ostaju izborne jedinice kako je to bilo definirano ii ranije, dok birači iz bivše centralne gradske zone svoje aktivno i pasivno biračko pravo ostvaruju u Gradskom području Jugozapad ili Stari grad. I dalje su aktuelna dva modela raspodjela mandata. Prema prvom, iz tri gradska područja s uslovo rečeno hrvatskom većinom bira se 15 gradskih vijećnika. Iz uslovno rečeno većinski bošnjačkih područja 11 vijećnika, dok se ostalih devet bira se kompenzacijske liste, teritorija Grada Mostara kao cjeline. Drugi model koji je također predložen je raspodjela mandata po kojem se iz gradskog područja biraju dvadeset dva gradska vijećnika, na način da se iz većinski hrvatskih gradskih područja bira 13 gradskih vijećnika, iz većinski bošnjačkih, devet. Preostalih trinaest gradskih vijećnika bira se na području Grada kao jedne izborne jedinice. Koalicijski partner SDA Željko Komšić odmah se oglasio da je protiv ovakvog rješenja. Kad bi oni što su odgovorni zašto nema izbora u Mostaru od 2008. (HDZ i SDA) odgovarali, sve bi bilo lakše. Ovako Mostar od ovih neće vidjeti selameta zadugo.  

Smjena ministra Košarca bez podrške u državnom parlamentu

Opozicija je smjenu Staše Košarca zatražila nakon snimka s privatne zabave u Sarajevu u vrijeme pandemije korona virusa. Spasila ga je vladajuća većina SNSD, HDZ, SDA, DF, SBB i Enver Bijedić. Košarac je zajedno sa još 15 osoba tog 5. maja, u vrijeme pandemije korona virusa i mjera zabrane okupljanja na javnim mjestima, prisustvovao rođendanskoj zabavi ljekara Jusufa Šabanovića, koji je u međuvremenu razriješen dužnosti šefa Opšte i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Zabranu je prekinula sarajevska policija, a gostima su izdani prekršajni nalozi. Najglasniji klub za smjenu je bio NS-Nezavisni blok, koji su poručili da je ovakvo ponašanje ljudi koji su u vrhu izvršne vlasti potpuno nedopustivo u jeku pandemije i najžešćih mjera zaštite koje su propisane od strane kriznih štabova. Uz Košarca zatražena je i smjena zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića, koja je dobila opštu, ali ne i potrebnu entitetsku većinu glasova, a spasio ga je svojim entitetskim glasom SDA-ovac Adil Osmanović. Sramota do sramote.

Jasna Duraković pristupila SDP-u BiH

Jasna Duraković, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, postala je član SDP-a BiH, stranke kojoj je njen pokojni otac bio jedan od osnivača. Duraković je početkom godine napustila SBB, kada je Radončić odlučio da sa Komšićem sruši vladu šestorke u Kantonu Sarajevo. Durakovićeva je istakla da vjeruje da BiH može puno bolje, te da očekuje podršku od svih "dobronamjernih i poštenih ljudi, a botova je uvijek bilo". "Idemo principijelno, hrabro, beskompromisno, pošteno, komšijski, ljudski… sve kako je ispravno po sudu vlastite savjesti. Čovjek se ne smije plašiti čovjeka", zaključila je. Svaki otpor ovoj nakaradnoj vlasti je dobrodošao, a Jasna Duraković je pokazala svoju dosljednost i političku odgovornost kada je rekla Fahri, Bakiru i Željku – NE. Doduše, nakon što je Elvis Vreto prvo prešao u DF, pa u NiP, ovi prelasci iz stranke u stranku postali su smijurija. Političare samo treba cijeniti po djelima. Jasna zasada zaslužuje podršku.

Dr. Ismet Gavrankapetanović: Borit ću se za pacijente!

Novi direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ postao je ugledni sarajevski doktor Ismet Gavrankapetanović. Za njega je glasalo svih pet članova Upravnog odbora. Govoreći o preprekama s kojim se pacijenti svakodnevno susreću, Gavrankapetanović ističe da je najbitnije, u zdravstvu općenito, definirati put pacijenta. "Boriti se za bolesne naš je zadatak. Sramotno vraćanje bolesnih i njihovih porodica s kapija zdravstvenih ustanova nešto je čega se stidim", poručio je. Imenovanje Gavrankapetanovića može se protumačiti prvim porazom Sebije Izetbegović nakon što je potpuno ovladala sarajevskim zdravstvenim sistemom.

Inače, on pripada grupi uglednih ljekara koji su praktično morali napustiti KCUS, a čak mu je bio doveden u pitanje i profesorski status na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Nakon dužeg sudskog postupka, po sili Zakona, vraćen mu je akademski status.

Ugledni virusolog o naglom porastu: Šta nas čeka u narednom periodu

Konrona se vraća. Stručnjaci kažu da je to očekivano nakon što su mjere popustile. Jasno da je situacija apsolutne izolacije neodrživa na duži rok iz više razloga, tako da je ukidanje restriktivnih kolektivnih mjera zaštite sasvim očekivano ali su na snazi ostale individualne mjere zaštite. Posebno je to nizdrživo za ekonomiju. „Sa virusom se moramo navići živjeti, moramo ga poštovati, dobro upoznati i prema njemu primjenjivati adekvatne zaštitne mjere“ – kaže prof. dr. Šukrija Zvizdić, ugledni epidemiolog. Stučnjaci upozoravaju da i dalje moramo nositi maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako nemamo distancu od dva metra, moramo higijenu dovesti na viši nivo, moramo ispoštovati i druge, od kriznih štabova propisane mjere.