HEFTIČNJAK: Leteći cirkus Sebije Izetbegović

Sebija
U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Prof. dr. Zehra Dizdarević odgovorila Sebiji: Žao mi je što sam joj pomogla da ostvari akademsku karijeru

Kriza, rat, nevolja... najbolje pokažu kakav je ko čovjek. Na muci se poznaju junaci, ali i oni koji su spremni zloupotrijebiti svaku ljudsku nevolju. Ima i onih ego-tipova koji vide samo sebe i misle da je svijet njihovo ogledalo. To postane problem kada u nekom društvu takvi ljudi vode procese i upravljaju našim životima. I kad se film vrati malo unatrag, vidjet ćemo da na bošnjačkoj političkoj sceni sve konce vuče ''svemoguća'' Sebija Izetbegović. Njen suprug Bakir sve je podredio njenim interesima i ciljevima, pa je sve dao da udovolji HDZ-u BiH kako bi je federalni ministar zdravstva sačuvao na čelu KCUS-a. Pa joj je u Vijeće ministara ugurao ličnu jaranicu – Biseru Turković, te zakopao ratnu sjekiru sa Fahrudinom Radončićem i notornim Željkom Komšićem kako bi vratio Vladu KS-a u SDA-ove ruke, jer je Sebija tako to željela. Menadžerica Sebija ne bira sredstva pa tako, umjesto vlastite odgovorosti za smrt prof. dr. Šefika Pašagića prstom upire u prof. dr. Zehru Dizdarević jer se drznula govoriti javno o propustima u našem zdravstvenom sistemu. I Bakir, i Željko, i Fahro, i Fadil, i Solak, i Bisera... kao da vire iz glave Sebije Izetbegović. Dok traje njen cirkus i volja, teško nama.

Šta će nas više pogoditi - koronavirus ili pad ekonomije?

Nakon što prođe Korona, najviše brige ćemo voditi o ekonomiji, o radnim mjestima, prije svega. Vlada FBiH je uputila Korona zakon i rebalans budžeta u parlamentarnu proceduru, te se očekuje da će ga vladajuća većina izglasati tokom sedmice. Novalić, čovjek koji često ne vidi šumu od drveta, radnike često zanemari pa im je pripremio i izmjene i dopune Zakona o radu kojima se predviđa mogućnost lakšeg otpuštanja radnika. Sindikat je s pravom reagovao, ali odavno ne funcioniše Ekonomsko-socijalno vijeće i Novalić gura po svome znajući da u Parlamentu FBiH ima većinu. Očito je da će vladajuća većina SDA-HDZ-SBB plus plaćeni sateliti izgurati svoje i da će korona nakon oboljelih naprije poharati radnike i njihova prava.

Solak: Kod nas sjede u grupi, raspale roštilj, hoće blaže mjere i da smo kao Švedska

Šef Civilne zaštite FBiH, Fahrudin Solak također je jedan od onih likova koje je SDA izvukla iz svog džepa i za koje se sigurno zna da su im stranačke zadaće sveto slovo. Kompetencije su kod takvih likova uvijek našto na što se ne računa, ali ova nevolja sa koronom dodatno razobliči njihove stvarne kapacitete. Solakove izjave su često ismijavane na društvenim mrežama, a tokom sedmice najviše je zaboljela činjenica da Federacija nema čime gasiti požare, pa nam je tako Vlada Crne Gore poslala tri protivpožarna aviona tipa "Air Tractor" i značajno pomogla u gašenju šumskih požara na području Konjica. Dok se vizionar Solak i njegovi naredbodavci uzdaju u nebesa i kišu, bilo bi bolje da budžete umjesto u vozne parkove političara usmjerimo u kupovinu protivpožarnih letjelica.

U Bihaću obilježen Dan Armije R BiH

U srijedu je obilježena 28. godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Armija RBiH je bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene zemlje Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na našu domovinu. Osnovana je 15. aprila 1992. godine i taj datum se obilježava kao Dan Armije RBiH. I na našem kantonu obilježio se ovaj datum. Delegacija Vlade USK-a, Grada Bihaća i ratni komandanti 5. korpusa Armije RBIH položili su cvijeće na centralno spomen obilježje Humci, katoličko groblje Žegar i mezar rahmetli Irfana Ljubijankića, ministra vanjskih poslova R BiH.

Čanak: Da li će biti pisane prijave onima koji odu u crkve u vrijeme zabrane

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak oštro je večeras kritikovao zvaničnike Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog izjave da će sveštenici tokom vaskršnjih praznika služiti vjerske obrede a da je na vjernicima je "da odluče da li će doći" i upozorio da to vodi ka širenju epidemije korona virusa.

"Za posljednjih 15 dana 100.000 mrtvih i 1.200.000 identifikovanih kao zaraženi u svijetu. Hajde da vidimo za dvije sedmice kakav će doprinos ovim brojevima dati ovo popovsko inaćenje sa naukom", naveo je Čanak na Twitteru. "Vjernici da odlučuju da li će poštovati zabranu kretanja? A liturgije će se služiti? Hoće li patrijarh podnijeti ostavku jer mu je autoritet nula? Pa, isti je rukopis litijašenja po Crnoj Gori i ovoga ovdje: izazvati da država reaguje pa je optužiti da je represivna prema nacionalnom identitetu i vjerskim slobodam", ocijenio je Čanak.

Austrija na putu potpune pobjede nad epidemijom, samo 76 novozaraženih u 24 sata

Austrija je zemlja koja budi nadu. U borbi sa koronavirusom u toj zemlji vidi se svijetlo na kraju tunela. Ova zemlja je ponovo zabilježila veliki pad novih slučajeva koronavirusa, što sugeriše da je ova zemlja na putu potpunog ovladavanja epidemiološkom krizom. Prema najnovijim podacima univerziteta Johns Hopkins, u ovoj zemlji je u posljednja 24 sata zabilježeno samo 76 novozaraženih koronavirusom, što predstavlja pad (-36%) broja novih slučajeva u odnosu na dan ranije kada je zabilježeno 119 novozaraženih. Ukupno do sada u ovoj zemlji zabilježeno je 14.671 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj oporavljenih u ovom trenutku 10.214. Austrija je prošlog utorka započela s prvim koracima onoga što je austrijski kancelar Sebastian Kurz nazvao vraćanjem u "novu normalu". Kada je riječ o ublažavanju blokade i mjera zabrane kretanja, u Austriji se može od sredine maja očekivati normalniji život. Prema planu austrijskih vlasti, hoteli i restorani u ovoj zemlji trebali bi početi s radom od sredine maja. One škole koje su se okrenule online nastavi, također bi mogle početi s radom od sredine maja. Od 1. maja u Austriji će biti dozvoljeni sportovi kao što su tenis, golf i jahanje. Profesionalni sportisti moći će se vratiti treniranju vani. Muzeji će moći početi s radom od kraja aprila, kao i pozorišta s probama, dok su svi veći kulturni događaji otkazani do 31. augusta. Nadamo se da će i Bosna i Hercegovina ići u korak sa mjerama vraćanja u “normalu”.

Pravoslavcima čestitamo: Sretan Vaskrs i svako dobro!