HEFTIČNJAK: Stvarali su je najbolji, a vode je najgori - OD BOSNE I HERCEGOVINE OSTALI SAMO DUGMIĆI

U našoj rubrici – HEFTIČNJAK –analiziramo i komentiramo sedmicu iza nas.

Političke trakavice ne prestaju. Dodik i Čović traže, a Bakir, Fahro i Željko isporučuju državu na pladnju. Posljednja u nizu ispunjenih želja jest da je Fahrudin Radončić, kao prvi ministarski potez, na mjesto direktora SIPA-e predložio Dodikovog prvog policajca – Darka Ćuluma. To je onaj direktor policije RS-a za vrijeme čijeg je mandata ubijen Davor Dragičević i ta ista policija je učinila sve da se to ubistvo sakrije. Po onoj staroj – vrana vrani oči ne vadi – režim očito na sve pozicije postavlja ljude koji će zaštititi one najgore. Čović čuva Milorada, ovaj čuva njega, Fahro čuva sebe, Bakir najviše svoju ženu, i tako u krug. Umjesto da se država i institucije pozabave ubistvima dva mladića, Davida Dragičevića i Dženana Memića, oni se bave vladari se bave sobom i čine sve da unište ono malo što je ostalo od ove zemlje. A kako rekoše u kultnom filmu Maratonci trče počasni krug – Od Bosne i Hercegovine ostali samo dugmići!

Darko Ćulum novi direktor SIPA-e

Pored otpora vladajućem režimu četvorke u Sarajevu, i Vlade u Krajini, Nezavisnog bloka Senada Šepića na svim nivoima, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković stala je na stranu hrabrih i odvažnih političara. Nakon mnogo špekulacija, objavila je da napušta stranku SBB koja je izdala sve principe koje je proklamovala, te potvrdila da neće podržati smjenu aktuelne Vlade KS. "Ja principijelno ne mogu podržati izdaju naših obećanja i dogovora ni po koju cijenu, pogotovo kada je riječ o jednoj ovako pozitivnoj priči kakva je sa Vladom Kantona Sarajevo", napisla je kćerka legendarnog rahmetli Nijaza Durakovića. Rekla je da će se držati ispravnih političkih i ljudskih principa. Baš kao nekad veliki Nijaz. Ovaj potez Durakovićeve je izazvao je brojne pozitivne reakcije, a dobila je i veliku podršku građana. Svi oni koji se suprostave režimu, trebali bi biti nagrađeni na narednim izborima.

Jasna Duraković: Izlazim iz SBB-a i neću glasati za smjenu Vlade KS

Jedan konkurs za profesora vjeronauke izazvao je nevjericu u Bosanskoj krajini i potvrdio da živimo u nadrealnom svijetu u kome nema nikakvih kriterija, niti sručnih, profesionalnih, a ponajmanje ljudskih. Tako je JU Poljoprivredno-prehrambena škola, Prijedor raspisala je konkurs za upražnjeno radno mjesto profesora islamske vjeronauke. Konkurs kao i svaki drugi, reklo bi se, ali ipak – NE! Na ovu diskriminaciju prvi je upozorio Mirsad Duratović, odbornik u Skupštini Grada Prijedora. Tako je u konkursu za ''profesora islamske vjeronauke'',

između ostalog, ''prednost prilikom prijema u radni odnos, ukoliko bude prijavljenih, će imati kandidati sa utvrđenim statusom borca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, utvrđenim statusu ratnog vojnog invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i utvrđenim statusom porodice poginulog borca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske”. Ovaj apsurd od konkusa, nakon što je javnost upoznata sa ovim skandalom, ubrzo je poništen.

Konkurs u Prijedoru: Traži se profesor islamske vjeronauke, prednost imaju borci i RVI Vojske RS

Iz domena vjerovali ili ne je i podatak da su građani Federacije Bosne i Hercegovine u periodu od 2016. pa do kraja 2019. godine na igre na sreću potrošili čak 6.656.666.182 KM. Ipak, ako gledamo po godinama, u 2019. godini postavljen je novi neslavni rekord postavili novi rekord kada je u pitanju izdvajanje novca za igre na sreću. U 2018. godini je u te svrhe utrošeno 1.719.670.378 KM, što je za 81,4 miliona KM više nego u 2017. godini, dok su u 2019. godini, prema evidencijama Porezne uprave FBiH, priređivači igara na sreću ostvarili ukupan promet po osnovu uplata u iznosu od 1.754.043.306 KM, 34,37 miliona KM više nego u prethodnoj godini. A najviše od toga imaju kladionice, čiji su vlasnici uglavnom u zapadnoj Hercegovini, pod kontrolom HDZ BiH. Ranije su, podsjetit ćemo, u proceduru u Parlament FBiH upućene izmjene Zakona o igrama na sreću, koje, između ostalog, podrazumijevaju i oporezivanje dobitaka do 100 KM sa deset posto. Protiv takvog rješenja su u Domu naroda bili delegati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, ali i Socijaldemokratske partije (SDP), koji su svoje neslaganje sa prijedlogom pravdali “nedovoljno kvalitetno riješenim socijalnim aspektom”. Sramota.

Građani BiH u kladionicama potrošili 1,7 milijardi KM

Drama u Hrvatskoj! U središtu Splita u Hrvatskoj došlo je do pucnjave u kojoj je ubijeno troje ljudi. Tokom dana je trajala je drama. Utvrđeno je da je brutalno višestruko ubistvo u Splitu počinio 25-godišnji pomorac Filip Zavadlav, dok su trojica ubijenih mahom osobe koje su ''od ranije poznate policiji''. Motiv napada – osveta. Naime, kako smo saznali od više izvora, Zavadlav, odnosno njegova uža obitelj, od ranije su imali problema s nekima od ubijenih. Navodno se radi o dugovima i drogi. To je obitelj ubojice, konkretno jednog od njegove braće, dovelo u sukob s ubijenima. Oni su navodno dolazili u kuću obitelji ubojice i prijetili. U tome se možda može naći razlog ovog trostrukog ubojstva. Navodno je Zavadlav imao u planu ubiti još neke osobe koje je tražio, ali ih nije pronašao. Tako je to u društvima gdje ne funkcionišu institucije, onda ljudi uzimaju stvari u svoje ruke. Split i Hrvatska nikako da pobjegnu sa Balkana.

Tko je Filip Zavadlav- Trostruki ubica u Split

Radost nam je izmamila Elvedina Muzaferija koja je zabilježila historijski uspjeh na skijaškim stazama. Elvedina je osvojila svoje prve bodove u Svjetskom kupu u karijeri i prve bodove ikada za Bosnu i Hercegovinu u Svjetskom kupu. Ona je danas u Altenmarktu, u aplskoj kombinaciji, osvojila 29. mjesto, što joj je donijelo prva dva boda. Velika stvar za bh. sport i čestitke našoj skijašici. 

Elvedina za historiju! Naša skijašica osvojila prve bodove u Svjetskom kupu

Naši rukometaši su se vratili sa EP-a. Igrali su naši momci srcem. I ponosni smo na njih. Posebno je briljirao Nikola Prce, koji se nakon prve runde takmičenja na Evropskom prvenstvu u Austriji, Švedskoj i Norveškoj našao među top deset strijelaca. Prce je u tri utakmice prvog kruga takmičenja postigao 18 golova, koliko i Austrijanac Robert Weber s kojim dijeli deseto mjesto. Na vrhu liste strijelaca prvog kruga EURO 2020 nalazi se još jedan Austrijana Mykola Bilyk koji je protivničke mreže zatresao čak 28 puta. Slijede ga sa po 27 golova Norvežanin Sander Sagosen i Šicarac Andre Schmid. Bravo, Nikola! BiH se može pohvaliti da ima jednog od tri najbolja golmana prvog kruga takmičenja na EURO. Na prvo mjestu je Šveđanin Andreas Palicka sa procentom uspješnosti 42 posto (71 udarac/30 odbrana), drugi Španac Rodrigo Corrales 41 posto (61/25) i treći bh. golman Nebojša Grahovac 40 posto (30/12). Bravo, Nebojša!

EURO 2020 u rukometu: Nikola Prce u top deset strijelaca