HEFTIČNJAK: Srebrenica: s jedne strane civiliziran svijet, a s druge negatori i budala Janša

Srebrenica
U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

(FOTO) Dok je cijeli svijet uz Srebrenicu i tuguje, drugi se odlučuju na sramne poteze: Novi premijer Slovenije objavio užasavajuću poruku!

Memorijalni centar u Potočarima ove godine održao je dostojanstvenu ceremoniju povodom još jedne godišnjice i dženaze žrtvama genocida u Srebrenici. Nikada snažnija poruka civiliziranog svijeta, od američkog državnog sekretara Mike Pompea, kandidata za predsjednika SAD Joe Bidena, preko predsjednika Francuske Macrona, britanskog premijera Johnsona, generalnog sekretara UN-a Guterresa, turskog predsjednika Erdogana, brojnik drugih državnika i premijera – i svi uglas osuđuju genocid i posebno njegovo negiranje. S umjetničke stranke, izložba Safeta Zeca, te drugi sadržaji u režiji Dine Mustafića dali su obol događaju i sve pohvale zaslužuje direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić koji je za kratko vrijeme napravio izuzetan posao. Dok je s jedne strane civiliziran svijet, s druge negatori i budale, uglavnom iz RS-a i Srbije. Zanimljivo da se među budalama našao i slovenački premijer Janez Janša koji je pravdao genocid u Srebrenici tako što je ustvrdio da se „ne bi se dogodio da je teritorij bivše Jugoslavije nakon raspada očišćen od komunističke ideologije“. Populista Janša očito nije znao da će se sa ovom objavom svrstati u budale.

BiH među deset zemalja u kojima nije povećana smrtnost za vrijeme pandemije

Korona se uveliko vratila, ako je ikada i bila otišla. Brojke u Bosni i Hercegovini rapidno rastu. Ipak, istraživanje koje je uradio BBC govori da naša zemlja spada među deset onih u kojima nije povećana smrtnost za vrijeme pandemije. BBC-ovo istraživanje pokazuje da po smrtnosti za vrijeme pandemije u Evropi prednjači Španija gdje je smrtnost povećana 50 posto, a slijedi Velika Britanija s 43 posto. Osim u BiH, pandemija koronavirusa nije povećala smrtnost ni u Srbiji te Južnoafričkoj Republici. Smrtnost u Srbiji u od 1. marta do 30. aprila smanjena je za pet posto dok je u Južnoafričkoj Republici od 25. marta do 2. juna smanjena za devet posto. U Japanu je skoro jednak broj umrli u martu i aprilu ove godine kao i u istom periodu lani, a sličan rezultat zabilježen je i u Norveškoj. Prema istraživanju BBC-a najveće povećanje smrtnosti bilo je u Ekvadoru za čak 108 posto, dok u Evropi prednjači Španija gdje je smrtnost povećana 50 posto. U Njemačkoj je od 9. marta do 10. maja smrtnost povećana za svega 4 posto. U Danskoj je smrtnost povećana za 4 posto, Južnoj Koreji za pet, Švicarskoj za 10, a u Austriji za 11 posto.

Za Hrvatskom i Crnom Gorom slab interes: Bosanci hrle u Neum i Tursku

Hrvatska je ponovo uvela diskriminirajuću odluku o (ne)ulasku građana Bosne i Hercegovine na njenu teritoriju. Izuzeti su građani BiH koji imaju dvojno, tj. hrvatsko državljanstvo čime se pokazuju pravi motivi ove odluke. Kao da virus bira s kojim pasošem može da putuje... Bosna i Hercegovina bi trebala uzvratiti istom mjerom, ali u našim institucijama odavno stoluju interesdžije i mekušci. Znači, ili dvosedmični karantin ili test od više stotina maraka..., pa bujrum. Umjesto Makarske rivijere, kojoj su, tradicionalno, bh. građani okrenuti, sve je više onih koji godišnji odmor žele provesti u Neumu. Tako se u našem jedinom gradu na moru tokom vikenda slobodno mjesto teško može pronaći, a trenutno je popunjeno 70 posto smještajnih kapaciteta. S druge strane, oni koji se odlučuju otputovati van BiH, uglavnom biraju Tursku. A tu su i bosanske planine. Odmori u BiH!

Šepić: Ako zbog neusvajanja budžeta pokušavaju odgoditi izbore- riješićemo to na ulici

Bakir je malo nervozan, kao Laki u Maratoncima. Nako što je propao svaki dogovor za imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH, nakon što je pao budžet a Dragan Čović mu opalio čvoku za direktora Uprave za indirektno oporezivanja... opozicija mu je uzvratila da će demokratiju, ukoliko ne na izborima, izboriti na ulici, te da će narod pozvati na proteste. Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić žestoko je reagovao nakon današnjeg odbijanja Parlamenta BiH da usvoji budžet za 2020. i osigura sredstva i mogućnost održavanja lokalnih izbora u novembru ove godine. Šepić je više zadnjih godina zagovarao usvajanje novog zakona i elektronskog glasanja, kako bi se izbjegle manipulacije na biračkim mjestima, ali vladajuće stranke koje imaju većinu u Parlamentu BiH nikada to nisu htjele prihvatiti, jer znaju da na poštenim izborima ne bi bili izabrani.

Špirić u Domu naroda: Bit će sve, Allaha mi

Sav cirkus kojeg nam priređuju vladajući političari najbolje je odslikan na sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine koja je održana protekle sedmice. Naime, nakon što se predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić pozdravio s članovima rukovodstva Doma, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, uslijedila je zanimljiva situacija.

Neko ko se ne vidi u kadru postavio je pitanje Špiriću, a uslijedio je neočekivan odgovor.

“Bit će sve, Allaha mi”, odgovorio je Špirić.

Očigledno da Špirić nije shvati da su uključeni mikorfoni, pa je dao argument više onima koji ga kritikuju zbog “supruge muslimanke”. Da li mu je Bakir povjerovao, ne znamo...

Vučić: Glavni cilj prosvjednika je preuzimanje vlasti bez izbora

U Srbiji problemi, zdravo... Otprilike ovaj štos iz Nadrealista može se primjeniti na susjednu državu preko Drine, gdje danima traju protesti protiv režima Aleksandra Vučića. Heterogeni motivi i grupe koje protestvuju ljute predsjednika Srbije, koji oduvijek misli da je najpametniji. Prije sastanka sa francuskim predsjednikom Macronom, Vučić je komentirao prosvjede širom Srbije. "Oni koji su organizirali proteste i nerede računali su sa slabljenjem pozicije Srbije u rješavanju kosovskog pitanja, ali glavni cilj im je preuzimanje vlasti mimo izbora. Nikome nasilje nije i ne može donijeti dobro. Svi će odgovarati za svoja nedjela“. Vučić je poručio građanima Srbije, "onim normalnima, koji su protiv nasilja, da moraju biti zajedno, da ne padnu pod nervozom".

Tramp stavio masku na lice

Donald Tramp došao tobe. Po prvi put je od početka pandemije koronavirusa viđen sa maskom na licu. Tramp je helikopterom stigao u jednu od bolnica u Vašingotnu kako bi upoznao zdravstvene radnike koji se svakodnevno brinu za pacijente oboljele od koronavirusa.

- Mislim da je sjajno nositi masku kada ste u bolnici - rekao je novinarima koji su se okupili ispred bolnice.

Američki predsjednik je ranije odbijao nositi masku uprkos činjenici da broj zaraženih koronavirusom u SAD-u nastavlja rasti. Tramp je na konferencije, okupljanja i sastanke dolazio bez ikakve zaštite, kazavši kako ga brine kako će izgledati ako masku stavi na lice. Do sada je u SAD-u zaraženo više od 3,2 miliona ljudi, a preminulo ih je nešto više od 134.000.

Izvor: