Hiljade ljudi u Alžiru protestvuju protiv privremenog predsjednika

Više tisuća prosvjednika okupilo se u središtu alžirskog glavnog grada zahtijevajući odlazak privremenog predsjednika Abdelkadera Bensalaha, kao i promjenu režima u toj sjevernoafričkoj državi.

Bivši predsjednik dao ostavku

Prosvjedi traju od kada je bivši predsjednik Abdelaziz Bouteflika ranije ovog mjeseca dao ostavku jer demonstranti sada traže i odlazak s vlasti svih pripadnika Bouteflikine vladajuće kaste.

"Cijela banda mora biti iskorijenjena, problem se ne odnosi samo na jednu ili dvije osobe", rekao je Suheil Zaalani, 22-godišnji prosvjednik.

Prosvjedi u petak odvijaju se nakon što je predsjedavajući alžirskog Ustavnog vijeća Tajeb Belaiz u utorak dao ostavku pod pritiskom prosvjednika, koji također odbacuju Bensalaha, kao i sadašnjeg premijera Nuredina Beduija, prenosi Hina.

Najavljeni izbori za 4. srpnja

Bensalaha je 9. travnja parlament zadužio da vodi zemlju tijekom tromjesečnog prijelaznog razdoblja. On je najavio održavanje predsjedničkih izbora za 4. srpnja.

Bouteflika (82) je bio prisiljen dati ostavku 2. travnja pod pritiskom višetjednih prosvjeda, nakon 20 godina na vlasti.

Od tada oporba zahtijeva potpunu izmjenu političkog establišmenta.