Hiljade Turaka na ulicama Istanbula obilježava godišnjicu neuspjelog pokušaja državnog udara

Home

Hiljade Turaka na ulicama Istanbula obilježava godišnjicu neuspjelog pokušaja državnog udara


Turska danas obilježava prvu godišnjicu neuspjelog pokušaja državnog udara, a mnogi su se uputili na most 15. juli na Bosforu, koji je postao simbol otpora, nakon što je vojna frakcija pokušala preuzeti vlast.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan otkrio je spomen obilježje za 260 osoba koje su poginule u borbi protiv pokušaja državnog udara. Ukupno je ranjneo 2.196 osoba.

Turske vlasti, na čelu s AK partijom do sada su otpustili više od 150.000 državnih službenika zbog sumnje i optužbe da su bili dio pokreta FETO, za kojeg se pretpostavlja da stoji iza pokušaja državnog udara, a na čijem je čelu Fetullah Gulen.

Ipak, kritičari Erdoganove vlasti ističu da je talas otuštanja i procesuiranja ljudi dio pokušaja da se vlast obračuna s neistomišljenicima.

Datum 15. juli u cijeloj Turskoj je proglašen kao neradni dan. Premijer Turske Binali Yildirim je kazao da je 15. juli "drugi rat za nezavisnost".

Ipak opozicija na čelu s Kemalom Kilicdarogluom, koji predvodi Republikansku narodnu partiju osuđuje većinu vladinih akcija nakon 15. jula prošle godine.

Širom Istanbula oblijepljeni su plakati sa parolama protiv pučista, a okupljenima na mostu 15. juli u Istanbulu pridružit će se i predsjednik Erdogan, koji je u Istanbul doletio avionom, simbolično uz pratnju vojne avijacije.

 

(Izvor: Klix)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 15/07/2017 - 21:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top