Hoće li Balkan biti istaknuto mjesto na Bidenovoj mapi?

biden
Gdje će na listi prioriteta biti Balkan kad Joe Biden uđe u Bijelu kuću?

Unutrašnji problemi u Sjedinjenim Državama sigurno Balkan spuštaju na ljestvici. Kakve odnose Srbija očekuje i može da ima sa Amerikom u mandatu novog predsjednika?

Promjene u Bijeloj kući, za predsjednicu srpske vlade Anu Brnabić, ne znače i promjene u odnosu Beograda i Washingtona. Drago joj je što je za vrijeme Donalda Trumpa mnogo urađeno na popravljanju odnosa.

„I ono što je naša želja je da nastavimo tim putem. Dakle, da nastavimo da gradimo sve bolje odnose između Srbije i SAD. I mi ćemo se truditi da to tako i uradimo“, poručuje Brnabić.

 

Pitanje je koliko su Srbija, Balkan ali i Vašingtonski dogovor, iza kojeg je stao Trump, na listi prioriteta nove američke administracije, smatra bivši šef diplomatije Vuk Jeremić.

„Mislim da je prije za očekivati da Amerika u jednom širokom maniru kaže: ‘Evropa, Evropska unija je ta koja prije svega treba da se bavi tim prostorima’. Amerika će joj pružiti diplomatsku i svaku drugu vrstu pomoći, ali ne očekujem američko vođstvo, bar ne u prvim danima i mjesecima američke administracije kada je riječ o bilo kom balkanskom pitanju“, kaže Jeremić.

Ne treba prekidati dobre odnose sa republikancima

Dugogodišnja podijeljenost društva, obnova trans-atlantskog partnerstva, vraćanje u Pariski klimatski sporazum, pandemija korona virusa i njene ekonomske posljedice, biće Bidenovi prioriteti, objašnjava Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog. Balkanom će se, kaže, baviti niži činovnici.

„Ono što je sigurno je da bi svaka vlast u Srbiji, koja želi dobro Srbiji, trebalo da održava dobre odnose i sa republikancima i sa demokratama. Što znači da, na primjer, u ovom kontekstu ne bi trebalo da se prekinu dobri odnosi sa Trumpovom adiministracijom ili sa republikancima, već bi oni trebalo da budu nastavljeni i nakon dolaska nove administracije“, poručuje Milenković.

Što prije uspostaviti komunikaciju sa novom administracijom

Podsjeća da je Srbija, tokom kampanje 2016, na neki način podržala Hillary Clinton pa ipak izgradila odnose sa Trumpom. Objašnjava da, sudeći po dosadašnjim imenovanjima, Biden ima rezervu prema Srbiji.

„Možda je problem ali ne bi trebalo da predstavlja prepreku da se naša vlast potrudi da već sada, znači prije nego što dođe na vlast, da uspostavi dobre odnose sa njima ili barem neku vrstu radne komunikacije“, kaže Milenković.

Ili paradne. Pitanje je da li će se Biden sjetiti kupovine opanaka sa Aleksandrom Vučićem od prije nekoliko godina i koliko to može pomoći da mu oprosti Trumpa.