Hoće li Dodik realizovati prijetnje:Teški dani bez vlasti, nervoza sve veća! Šta nas čeka?

Milorad Dodik zaprijetio je da će, ukoliko ne bude formirana vlast na nivou BiH, povući niz drastičnih poteza koji bi mogli BiH gurnuti još dublje u ponor.

Nakon što su tri etnonacionalna lidera MIlorad Dodik (SNSD), Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) potpisali Sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou, svakim danom je sve izvjesnije da od provedbe ovog dogovora neće biti ništa.

Zbog toga je predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sve nervozniji i sve češće prijeti blokadama i urušavanjem BiH.

On je najavio da će Narodna skupština Republike Srpske, ukoliko ne bude formirana vlast na nivou BiH, usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu sa Ustavom BiH.

“To znači da će se Republika Srpska povući iz Sporazuma o Oružanim snagama, da će povući svoju saglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad Suda i Tužilaštva, kao i rad Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenijete na nivo BiH”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da su Republici Srpskoj otete 83 nadležnosti i prenesene na nivo BiH.

“Sve ćemo dovesti u pitanje i zadužiti Vladu i druge stručne institucije da nam dostave prijedloge akata koji će ići da se sve ono što je mimo Ustava u BiH eliminiše i zabrani”, rekao je Dodik za Tanjug, podsjetivši da Ustav precizno navodi da entitetima pripadaju sve dužnosti, funkcije i ovlašćenja koja nisu Ustavom izričito data BiH.
On je rekao da će parlament ući u proces osporavanja svih nametnutih rješenja, ali ne i Dejtonskog sporazuma, koji će Republika Srpska nastaviti da poštuje.

Koliko su ove najave i prijetnje realne, a koliko su samo produkt nervoze Dodika zbog neulaska u vlast na državnom nivou i mogućnosti da ostane bez veoma važnih pozicija koje je već pikirao, pitali smo profesora Slavka Kukića iz Mostara.

On navodi da je Sporazum između trojice etnolidera već u startu bio osuđen na propast i, kako stvari sada teku, sve upućuje na to da se dogovor Dodika, Izetbegovića i Čovića neće realizovati u predviđenom roku.

“Etnoliderima ne trebaju nikakvi sporazumi koji su po sebi pretpostavka stabiliziranja društvenog stanja i uvod u moguće pozitivne društvene promjene koje u BiH otvaraju evropske perspektive. Jer, takve promjene dovode pod znak pitanja njihovu vlastitu političku budućnost, a u značajnoj mjeri i njihovu pravnu sigurnost. Čoviću i Izetbegoviću se posebice ne žuri kada je u pitanju nova vlast, jer oni mogu samo izgubiti dio svoje moći sa novom vlasti. Iz prostog razloga jer dio te moći Izetbegović mora žrtvovati zbog uvlačenja u igru Željka Komšića i DF, a Čović zbog uvlačenja stranaka iz HSS-a sa kojima dosad nije dijelio vlast”, kaže Kukić i dodaje:

“Ako se kome žuri, žuri se Miloradu Dodiku! On još uvijek ne sudjeluje u vlasti na državnom nivou. A neki procesi naprosto ga upozoravaju da bi neke državne institucije na koje ima ambiciju staviti šapu, kao što je SIPA, mogao izgubiti. Zbog toga je on nervozan i zbog toga vrlo emotivno reagira, pri čemu te reakcije ne treba pretjerano ozbiljnima shvaćati i one samo upozoravaju da on gubi tlo pod nogama i da njegova moć, koja je objektivno dosegla vrhunac njegovom pozicijom predsjednika Republike Srpske, danas počinje kopniti. Dodik procese na nivou BiH, za koje je vjerovao da će na njih utjecati, ne može danas oblikovati. Ja držim da će na tim prijetnjama sve ostati i da će ovo njegovo političko i verbalno strovaljivanje za posljedicu imati i pad utjecaja i moći među građanima Republike Srpske, kako njegovog, tako i SNSD-a”, rekao je Kukić za BUKU.