Hoće li RS pozvati FBiH na razgovore o pronalasku "rješenja" za budućnost BiH

rs
Klub SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a inicirat će temu mogućeg rješenja za daljnju budućnost BiH i narode koji žive u njoj, a plan je da entitet RS pozove entitet FBiH na razgovor.

 

Šef Kluba poslanika SNSD u NSRS Igor Žunić rekao je da je Narodna skupština RS-a kao najviši zakonodavni organ u tom entitetu te da su zbog toga odlučili da se ovakav jedan razgovor pokrene upravo u toj instituciji.

"Politička dešavanja u okruženju i uopšte određeni politički stavovi i poruke koji dolaze iz EU govore da BiH u suštini, ovakva kakva jeste, uopšte nije funkcionalna. Ako ovako ostane, na ovim principima i sa ovakvim mogućnostima bojkota na sve strane, BiH i dalje neće biti funkcionalna, a to je problem svih građana koji žive u ovoj zemlji", rekao je Žunić za Srpskainfo.

Dodaje da je ideja SNSD da u NSRS pokrenu inicijativu kojom bi se pozvalo na razgovor unutar BiH kako bi se pronašla moguća rješenja za budućnost ove zemlje.

Žunić ističe da je bitno da se otvori rasprava kako bi se čuli prijedlozi i različite mogućnosti funkcionisanja BiH.

"Vidjet ćemo u kom pravcu će to ići. Sve zavisi od rasprave i zaključaka koji se donesu na sjednici NSRS", kaže Žunić.

On podsjeća da je stav RS-a jasan, a to je vraćanje na izvorni Dejtonski mirovni sporazum i vraćanje nadležnosti RS-u, koje su silom oduzete od strane visokih predstavnika u BiH.

"Postoje tu i neke druge mogućnosti o kojima poslanici trebaju da daju svoj stav. Mislim da ćemo kroz zaključke usmjeriti navedenu inicijativu prema određenim organima u RS-u i BiH, jer je došlo vrijeme da se konačno sjedne i najotvorenije razgovara o daljoj budućnosti BiH. Ovo jeste prvi korak, ali pošto ga niko ne preduzima, odlučili smo da mi pokrenemo tu inicijativu u NSRS – poručuje Žunić.

Podsjetimo da ove ideje i inicijative sada dolaze nakon non papera, iza kojeg navodno stoji slovenski premijer Janez Janša, o govori o planu "komadanja" Balkana, odnosno i BiH. Također iz SNSD-a sve glasnije govore o nefunkcionalnosti BiH i "mirnom razlazu".