Hohmann: BiH previše živi u prošlosti

Home

Hohmann: BiH previše živi u prošlosti


Njemačka ambasadorica u BiH Christiane Hohmann u intervjuu za “Avaz” izjavila je da njemačka vlada od BiH očekuje da se više angažira na regionalnom i državnom nivou.

Ona je naglasila da se najnovije političke krize u BiH mogu posmatrati kao pokušaji da se spriječi realizacija ovog stvarnog i održivog angažmana koji je obećan u okviru Reformske agende.

"Čest beskompromisno vođeni politički diskurs u ovoj zemlji koji je orijentiran prema prošlosti naglašava razlike. Međutim, živjeti s prošlošću znači da se naglasi ono što je zajedničko i da se postižu kompromisi. Posebno oni politički odgovorni, svejedno da li bili na lokalnom, kantonalnom entitetskom ili državnom nivou. Oni svi moraju sarađivati kako bi zemlja napredovala i kako bi se ubrzale integracije u EU – kazala je Hohmann.

Budući da nije dugo u BiH, kaže da je njen prvi utisak bio je da BiH ima mnogo toga pružiti, gostoprimljive ljude, zapanjujuću prirodu i bogato kulturno naslijeđe, svejedno o kojem dijelu zemlje se radilo.

"Počevši s rimskim iskopinama u Skelanima, preko jedinstvenih zidnih slika u Mišćinoj džamiji u Sarajevu, pa sve do vinograda u Hercegovini, jasno su uočljivi razni utjecaji na ovu zemlju koji sežu stoljećima unazad i ovdje se stapaju u jednu sasvim posebnu i fascinantnu cjelinu. Moj drugi utisak je da je BiH zemlja koja svojim građanima ne olakšava svakodnevicu. Visoka nezaposlenost, korupcija i nepotizam koji vladaju, političko-etničke napetosti – ovo su razlozi koji su proteklih godina naveli desetine hiljada ljudi na to da napuste ovu zemlju. I još jedan, treći utisak je da BiH previše živi u svojoj prošlosti, umjesto sa svojom prošlošću. Cilj članstva u EU i NATO-u nudi mogućnost da se stvore jasne perspektive za buduće generacije. Iskustva novije prošlosti u BiH su elementarni sastavni dio duše ove zemlje, ali ona ne smiju prerasti u faktor koji će kočiti politički, ekonomski i socijalni proces reformi – rekla je Hohmann za “Avaz”.

 

(Izvor:fokus.ba)

 

Objavio: Pet, 07/04/2017 - 09:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top