Hrvati sve češće dolaze u BiH zbog kupovine

Home

Hrvati sve češće dolaze u BiH zbog kupovine


Zbog sve većih troškova života mnogi se Hrvati već duže odlučuju za šoping preko granice. Slavonci sve češće odlaze u BiH, a u oraškoj Posavini zabilježen je procvat prekogranične kupovine.

U prvi šest mjeseci 2017., a prema podacima koje je tokom posjeta Orašju iznio direktor Granične policije BiH Zoran Galić, zabilježen je prelazak čak 2.127.957 osoba i 932.717 prijevoznih sredstava. Dnevno je prijelazom Županja-Orašje u prosjeku prošlo 5153 vozila s 11.757 putnika. 

 

Povrat PDV-a na kupljenu robu

Jedan od glavnih motiva svakako je povrat PDV-a na kupljenu robu. On se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. Stranci koji nemaju prebivalište u toj državi carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjen obrazac za povrat poreza.

Uprava za indirektno porezivanje BiH sa sjedištem u Banjoj Luci za Glas Slavonije  otkrila je podatke o osjetnom porastu šoping-turizma. 

- Za razdoblje od 1. januara do 30. juna 2017. na Graničnom prijelazu Orašje ovjereno je 22.528 obrazaca za povrat PDV-a stranim državljanima, a ukupan iznos koji bi trebao biti vraćen je 1.707.053,25 konvertibilnih maraka - rekao je portparol Uprave Ratko Kovačić.

Slavonci u pola godine preko granice su potrošili više nego u cijeloj 2016.

Radi se o iznosu od 6,8 miliona kuna (oko milion i po KM) koji pokazuje da su u prvih šest mjeseci ove godine strani državljani (prednjače Slavonci) u trgovačkim centrima bosanske Posavine ostavili više novca nego u cijeloj 2016. godini. Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, prilikom napuštanja carinskog područja BiH putnici su lani na graničnom prijelazu Orašje prijavili kupljenu robu vrijednu više od 10 miliona KM (oko 40 miliona kuna). Za nju su tražili povrat 1,456.984,41 KM (nešto manje od šest miliona kuna) PDV-a.

Pravo na povrat poreza ostvaruje se kupovinom robe u vrijednosti od minimalno 100 konvertibilnih maraka, odnosno 400 kuna. U to se ne uračunavaju alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duhana te motorna ulja i goriva. Brojni građani upravo iz tog razloga svakodnevno idu preko granice.

 

Velik šoping za manje od 400 kuna

Iz županjske Posavine u Orašje stižu mnogi kupci, a troše manje od 400 kuna za jednu kupovinu. Valja spomenuti i Arizonu te poznatu orašku tržnicu, gdje Slavonci dosta troše.

Osim po namirnice, Slavonci tamo kupuju i gorivo, lijekove, PVC stolariju, namještaj, dječja kolica, opremu za bebe, obuću, automehaničarske, vulkanizerske i druge usluge, ali i školovanje, zabavu i provod.

Najtraženija roba zasigurno je rezani duhan, koji se u Orašju prodaje po cijeni od 100 do 120 kuna (oko 25 KM) za kilogram.

Osim što kupuju raznu robu preko granice, Slavonci se sve češće odlučuju za priređivanje svadbi u restoranu u Orašju. Gosti se tamo osjećaju ugodno jer im je dopušteno pušenje u restoranu, što u hrvatskim restoranima i salama za svečanosti nije slučaj.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Pet, 15/09/2017 - 12:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top