Hrvatska: Dvije nove smrti i 60 novozaraženih korona virusom

COVID
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je u protekla 24 sata detektirano 60 novih slučajeva koronavirusa, što čini ukupno 1.282 oboljelih do sada. Zabilježene su i dva nova smrtna slučaja, što čini ukupno 18 preminulih od COVID-19 u Hrvatskoj do sada, javlja Anadolija.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske iznio je podatak kako je u proteklom 24-satnom periodu u Hrvatskoj 60 novih COVID-19 pozitivnih bolesnika, što daje ukupan broj od 1.282.

Prosječna životna dob oboljelih je 48,13 godina, a po spolu 51 posto je muškaraca i 49 posto žena.

Od jučer preminulih je dvoje više. Preminuo je bolesnik u Šibeniku koji je bio 1929. godište i kronični srčani bolesnik, a preminuo je i bolesnik koji je bio 1974. godište u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Na respiratoru je trenutačno 35 bolesnika, 14 u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, pet u Osijeku, jedan u Rijeci, osam u Splitu, dva u KB Dubrava, jedan u Šibeniku i četiri u Zadru.

"To je 4,38 posto od našeg ukupnog respiratornog kapaciteta“, kazao je Beroš te dodao kako je, uz četiri pristigla prošli tjedan, u Hrvatsku jučer stiglo još devet respiratora.

Hrvatska ima 352 hospitalizirana i 167 oporavljenih bolesnika.

Ravnateljica Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izvijestila je kako preminula mlađa osoba na klinici u Zagrebu, 1974. godište, nije imala značajnije kronične probleme.

"Nitko nije imun na teži oblik bolesti", poručila je Markotić te pozvala sve građane na pridržavanje mjera.

U Hrvatskoj je trenutačno 80 zaraženih medicinskih sestara i tehničara od ukupno 178 zaraženih medicinskih djelatnika.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je izdao preko 639.000 e-propusnica, s tim da je valjanost istekla za 50-ak tisuća.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je upozorio kako je 2.600 osoba pod mjerama samoizolacije podnijelo zahtjev za izdavanje e-propusnice, kao i 634 osobe kojima je određena karantena te čak 28 COVID-19 pozitivnih osoba.

"O njihovom prebivalištu posebno će brigu voditi stožeri civilne zaštite i policija na terenu jer to je bazen iz kojeg možemo očekivati nove osobe pozitivne na koronavirus", poručio je Božinović.

Izvor: