Hrvatska elektroprivreda traži od Termoelektrane Gacko 100 miliona eura odštete za prijeratna ulaganja: Mandić: Spor nema međunarodni element

Home

Hrvatska elektroprivreda traži od Termoelektrane Gacko 100 miliona eura odštete za prijeratna ulaganja: Mandić: Spor nema međunarodni element


Ukoliko u naredna tri mjeseca ne dođe do mirnog rješenja spora između Hrvatske elektroprivrede (HEP) i BiH, moglo bi doći do arbitražnog spora, jer Hrvatska smatra da je došlo do povrede stečenih prava u vezi s prijeratnim ulaganjima u Termoelektranu (TE) Gacko.

Tako Hrvatska traži odštetu od 100 miliona eura za prijeratna ulaganja u TE Gacko, tačnije ona iz 1983. godine..

Kao sa Slovenijom

Prema riječima pravobranioca BiH Mlađena Mandića, spor nije sličan sporu sa Slovenijom, nego je isti.

Podsjećanja radi, u sporu Slovenija od BiH traži naplatu osnovnog duga za ulaganja u RiTE Ugljevik i to od 1.359.645.000 KM, što znači da bi u slučaju da dobije presudu u svoju korist, taj iznos s kamatama prelazio tri milijarde KM. 

No, Mandić pojašnjava da se radi o istom ulaganju i u slučaju TE Ugljevik i u slučaju TE Gacko. Kaže da je u slučaju Gacka Hrvatskoj predloženo da se spor odloži za još tri mjeseca, odnosno da se ide na mirno rješavanje, što je Hrvatska i prihvatila.

- U toj fazi, u rješavanju sporova učestvuje samo TE Gacko, odnosno rukovodstvo Gacka i HEP. Prema mom mišljenju, pravni osnov njihove tužbe ne stoji - kaže za „Avaz“ Mandić.

Napominje da to nije štetno za BiH iz više razloga. Kao prvi navodi to da je u vrijeme ulaganja u TE Gacko sve bila jedna država..

Vrijeme nastajanja

- Taj spor nema međunarodni element, to su bile republike jedne države. Nakon 90-ih godina postale su samostalne. Oni sada to pokušavaju da predstave kao međudržavni spor, a nije to ustvari. Spor se rješava, odnosno posmatra, u vrijeme nastajanja spora, dakle u 1983. godini, tačnije od 1981. do 1983., kada se pravila TE Gacko – objašnjava Mandić.

Ističe da je tada bio drugačiji pravni sistem, odnosno da su bili samoupravni sporazumi i društveni dogovori.

- Znači, nije bilo klasičnog ugovora. Nema međunarodnog elementa. Pred arbitražnim sudom u Vašingtonu država može da tuži samo privatno lice, a ovdje država tuži državu. Prema tome, mislim da na sudu u Vašingtonu neće biti te arbitraže - zaključuje Mandić. .

Još tri mjeseca mirnog rješavanja

- Da li će biti neka druga arbitraža u Parizu ili Beču, to ne znam.

Još imamo tri mjeseca mirnog rješavanja spora. U tome učestvuje rukovodstvo Gacka.

Mi nastupamo onda kada se tužba pojavi pred nekom arbitražom u Vašingtonu, Beču ili Parizu – kaže Mandić. 

 

(Izvor: Avaz)
 

Objavio: Ned, 17/09/2017 - 15:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top