Home

Hrvatska među "najnekulturnijim" zemljama Evropske unije

27 Sep

Hrvatska među "najnekulturnijim" zemljama Evropske unije

Hrvati su jedan od najnekulturnijih naroda u Evropskoj uniji, pokazuju podaci koje je objavio Eurostat.

Prema istraživanju Evropske komisije pod nazivom "Jeste li u posljednje vrijeme posjetili kulturnu ustanovu?", Hrvatska se nalazi na donjem dijelu tabele.

Tokom 2015. godine, 43,4 posto EU populacije starije od 16 godina posjetilo je historijske spomenike, muzeje, umjetničke galerije ili arheološko nalazište bar jednom u godini dana, prenose hrvatski mediji.

Prema rezultatima Eurostata, dvije trećine građana Švedske starijih od 16 godina (67,2 posto) posjetilo je kulturnu ustanovu u 2015. godini.

Iz Danske, Holandije i Finske 61,4 posto stanovništva posjetilo je bar jednom kulturnu ustanovu u 2015. godini, a slijedi Luksemburg sa 55,6 posto građana, Britanija sa 54,7 posto, Francuska sa 53,7 posto i Češka s 52,1 posto građana.

Na drugom kraju tabele nalaze se zemlje u kojima je manje od četvrtine građana bar jednom posjetilo historijski spomenik, muzej, galeriju umjetničkih djela ili arheološko nalazište, među kojima je i Hrvatska.

Samo 19,2 posto od ukupnog broja ispitanih građana Hrvatske posjetilo je neku kulturnu ustanovu, barem jednom u 2015. godini.

 

(Izvor: Srna)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top