Hrvatska se sprema na 2.000 zaraženih dnevno

zg
Epidemiolozi upozoravaju građane na to da se ozbiljno moraju pridržavati svih mjera, a zabrinuti su za buduće funkcioniranje zdravstvenog sustava

 

U Hrvatskoj su jučer službeno potvrđena u posljednja 24 sata 393 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 11 osoba. Među njima i 39-godišnja žena, dosad najmlađa osoba čija se smrt dovodi u vezu s virusom Covid-19 u Hrvatskoj. Riječ je o ženi rođenoj 1981. koja je preminula u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu (bivša vojna bolnica). Na upite novinara, iz ove bolnice odgovorili su da se radi o bolesnici koja se ranije liječila od teških autoimunih bolesti, a u KB Dubrava je premještena iz druge zdravstvene ustanove prije pet dana zbog upale pluća uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Šatori ispred bolnice

Prema podacima Nacionalnog stožera Civilne zaštite, trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ima ukupno 5.070. Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 35, u samoizolaciji je trenutno 21.329 ljudi. Najveći broj novih slučajeva zaraze zabilježen je u Zagrebu 191, a zbog 27 zaraženih u osnovnim i srednjim školama, u samoizolaciji su 687 učenika i četvero nastavnika. U Zagrebu je u samoizolaciji trenutno 7.125 osoba.
Epidemiologinja Goranka Petrović izjavila je za državne medije kako je do kraja ovog tjedna moguć dnevni porast zaraženih na 2.000.
“Svakako te 2.000 novopozitivnih je broj koji mene osobno ne bi iznenadio, moramo biti svjesni da virus široko cirkulira, tako da bi trebalo u svakom trenutku upozoriti sve naše građane na to da se ozbiljno pridržavaju svih mjera“, rekla je.

Da je “vrlo lako moguće da ćemo uskoro imati 2.000 novozaraženih dnevno” izjavio je ranije za državnu televiziju i član Znanstvenog savjeta Vlade RH epidemiolog Branko Kolarić. On je dalje rekao da ga još više od svega brine “činjenica da će nam se preopteretiti zdravstveni sustav”. Povukao je paralelu sa Češkom koja je na rubu kolapsa. Rekao je i da vjeruje “da ćemo morati postrožiti mjere”. Smatra da za sada ne treba opet aktivirati zagrebačku dvoranu Arena s dodatnim krevetima, ali nije isključeno da će trebati šatori ispred KB- Dubrava u Zagrebu. Radi se o šatorima koje je uz ovu bolnicu postavila Hrvatska vojska s kapacitetom od 220 kreveta.
Ministar zdravstva Vili Beroš (HDZ) je izjavio kako se razmišlja o uvođenju tzv. hladnog pogona u bolnice u koje je ušao virus, ali i da će to biti selektivno jer ljudi obolijevaju i od drugih akutnih stanja i moraju se liječiti. Ovo znači da će se u bolnicama s “hladnim pogonom” raditi u dva tima, svaki po 10 dana, izvodili bi se samo hitni zahvati i liječili onkološki i imunološki bolesnici, a svi ostali slučajevi će se staviti na čekanje. Isti izvori navode da se razmatra o pretvaranju još jedne bolnice u okolici Zagreba u Covid bolnicu, to bi navodno bila bolnica u Zaboku, jer u KB-u Dubrava u Zagrebu ponestaje mjesta.

Izvinjenje mladima

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić komentirao je epidemiološku situaciju u gradu:

“Ovo će trajati još dva, tri tjedna, a onda ćemo ići silaznom putanjom. Nisam neki stručnjak, ali imam ja i malo Božjeg priviđenja“.
Komentirao je i uredovanje komunalnih redara koji su u subotu navečer rastjerali partijanere s platoa ispred zagrebačkog HNK-a, gdje se već mjesecima, a najmasovnije u noćima u dane vikenda Zagrepčani okupljaju, pjevaju, plešu i druže.
“Moramo se pridržavati pravila. Ispričavam se mladim ljudima. Neka se suzdrže ovo vrijeme. Proći će i ta korona, pa ćemo disati punim plućima kod HNK-a i popiti pivo na štengama. I ja ću s njima popiti, iako ne smijem”, poručio je Bandić.
Najavio je i skori sastanak s ugostiteljima.
“Čuvat ćemo naše ugostitelje i poduzetnike“, rekao je prvi čovjek Zagreba.