Hrvatski parlamentarac širi neprovjerene informacije o migranstskoj krizi

Napomena: Ovaj tekst nema za cilj braniti migrante ili na bilo koji način odobravati ili opravdavati kriminalne radnje koje se dešavaju u posljdenje vrijeme.

Cilj je upozoriti da se pored vijesti o kriminalnim radnjama ciljano plasiraju i dodatne lažne informacije o zlodjelima migranata.


Goruća tema zadnjih mjeseci su migranti sa istoka koji su na putu za zapadnu Evropu zapeli na Unsko-Sanskom kantonu. Hrvatske granice su za njih zatvorene pa se zadržavaju u gradovima na sjeverozapadu BiH. Državne isntitujcije koje su nadležne ne čine gotovo ništa na rješavanju gorućeg problema.

Pored stravičnih dešavanja koja su obilježila boravak migranata i kao i kod svih ostalih kriza pojavljuje se niz dezinformacija koje ne doprinose rješavanju problema.

Tako se na lokalnim portalima pojavila informacija o silovanju maloljetnice koju su gotovo svi prenijeli. Dan kasnije uslijedio je demant.

Zatim vijesti o pljačkama i pojedinačnim incidentima i sl. Naravno da tu ima niz protu-zakonitih radnji za koje policija tvrdi da nije nadležna, ali kome treba dizanje tenzija i širenje lažnih vijesti na i onako tešku situaciju.


Ko čita demante?
 

Poznato je da prva informacija koja se plasira u medije ima najviše odjeka.

Javnost je navikla na senzacije i čita ono što želi da čuje. "Dok se istina obuje, laž obiđe Planetu dva puta".

Demante čitaju uglavnom oni kojima vijest ni na prvu nije djelovala tačna ili slučajno, ali demant nikad nema odjek kao senzacionalistička laž koja prva probije u medije.


Ivan Pernar, hrvatski parlamentarac dijeli neprovjerene vijesti na svom facebook profilu.
Hrvatski populista Ivan Pernar koji ima za ambiciju rušenje vladajućeg HDZ-a u hrvatskoj, zadnjih dana se koncenrisao na migrantsku krizu na našem kantonu.

Tako birano traži vijesti slaže kockice za neki svoj cilj u svojoj trajnoj predizbornoj kampanji.

Za nekog ko se bavi politikom i ko ima veliku popularnost nije primjereno da dijeli vijesti gdje se autori ne potpisuju i nemaju kredibilitet i iz čijih tekstova se na prvo čitanje se može zaključiti da se radi o klasičnom klick bait. 


Kome treba sukob u USK?
 

Dizanje tenzija i stvaranja loše slike o situaciji, koja je već sama po sebi teška, dovodi do zatezanja odnosa, govora mržnje i svega onog što obično predhodi sukobu: Kome odgovara takva situacija?

Dokazano je da su slične vijesti zadnjih dana bile netačne da niko nije snosio posljedice zbog toga. Šta radi tužilaštvo? Ko je sponzor ovakvih vijesti i šta imaju za cilj?

Da li se tako rješava migrantska kriza? Hoće li neko na taj način natjerati nadležne na rješavanje problema ili je to nadolijevanje ulja na vatru? Ako je hajka lažima na migrante rješenje krize onda smo je davno prije trebali započeti.

Ipak se nadamo da će ova krizu biti riješena na neki bolji način pa da nesretni ljudi nađu načina da nastave svoj put tamo gdje su pošli ili odakle su došli, jer Krajina im i nije bila odredište.


(Muamer Dedić / cazin.net)