Husein Nanić, zastupnik u Parlamentu BIH

Home

Husein Nanić, zastupnik u Parlamentu BIH


Krajišnici su izgubli i potrošili previše svojih kadrova, a bez kvalitenih i iskusnih kadrova nema napretka jedne zajednice“.

Cazin..net: Na početku ovog intervjua želimo Vam se zahvaliti na odvojenom vremenu za ovaj intervju za naš web portal. Naravno, mnogo je pitanja  koja Vam želimo postaviti, ali  obzirom na veoma zanimljivu političku situaciju na USK čiji ste predstavnik u Skupštini BiH,  najviše nas zanima Vaš  lični stav o posljednjim dešavanjima na našem kantonu, skupštinskoj većini i političkim predizbornim igrama svih političkih subjekata?

-Husein Nanić: Posljednja dešavanja na našem kantonu ukazuju na  stanje društva u cijelini koje je odraz dešavanja  na ovim prostorima u prošosti i za koje nažalost mi krajišnici još uvijek nismo naši odgovor niti   riješenje kako da  to stanje okrenemo u pozitivnom pravcu.

Zadnjih pedesetak godina nam ukazuju na vrlo turbulentna dešavanja u Krajini u kojima su krajišnici  i njihovi lideri prolazili kroz razna iskušenja i stradanja i koja su imala ogromne posljedice.

Prisjetimo se samo dogadjaja od Cazinske bune, afere Agrokomerc, iznenadne  smrti naseg krajisnika  H. Pozderca, pokušaja secesije ovog dijela države i formiranja tzv. autonomne pokrajine Zapadna Bosna,  pogibije dr. Irfana Ljubijankica,  pogibije komandanta M. Crnkića, pogibije Generala Izeta Nanića, smrti Generala  Mehmeda Alagića, smjene  Guvernera USK i ministra od strane OHR-a, čestih smjena Vlade USK, (smjenjeno  13. premijera USK). Postavimo sebi pitanje gdje su na desetine  krajišnika koje smo birali  u parlamente na razne nivoe vlasti u BiH od nezavisnosti  do danas, gdje su nasi ministri, direktori i nacelnici opcina,..Krajisnici su izgubili i potrosili i  previse svojih kadrova a bez kvalitetnih i iskusnih kadrova  nema napretka jedne zajednice.

Sami možete zaključiti da je to i previse teških izazova za ovako mali dio teritorija koji je potpuno odvojen od države i koji nema vise od  300.000 stanovnika.

Svi ovi a i mnogi drugi dogadjaji imali su i imaju uticaj na današnju sliku i stanje na  političkoj sceni u USK, oni su specifični i na njih ce  krajišnici morati naći odgovor jer nitko drugi nema interes više od nas da se stanje popravi. I oni su toliko bitni i teški da je potrebno napraviti jednu vrstu „Krajiškog sporazuma o stabilizaciji i razumijevanju“ oko kojeg bi se okupile sve političke opcije i kojim bi se dogoverile potrebne aktivnosti za prevazilaženje problema u Krajini.

To neće biti nimalo lak zadatak i nije ga moguće brzo riješiti ali što prije smognemo snage da o tome počnemo razgovarati prije ćemo doći i do riješenja.

Moramo imati  hrabrosti da donosimo krupne odluke i da istrajemo dugoročno na njima    (aerodrom, autoput, željeznica, univerzitet, Klinicki centar, regionalna deponija, banjsko liječiliste Gata, nacionalni park Una, status Agrokomerca, privatizacija strateških firmi, međusobno pomirenje,..) su sve nezavrsene priče cije se rijesavanje odgadja neoprostivo dugo.

RAZGOVARAO: SKENDEROVIĆ AGAN

Cazin.net: Prateći Vašu web prezentaciju (huseinnanic.org) primijetili smo vaše veoma aktivno učešće u radu Parlamentarne skupštine BiH na kojima ste pokrenuli brojne inicijative, tražili odgovore na brojna  neriješena pitanja vezena za  Vašu izbornu jedinicu kao i  aktivno učešće u rješavanju bitnih pitanja za USK i BiH u cjelini. Možete li  izdvojiti nešto od ovih aktivnosti čime ste posebno zadovoljni?

-Husein Nanić: Želeci da što više približim i upoznam javnost o svom radu,  po uzoru na zastupnike iz demokratskog svijeta i prateći moderne trendove i mogućnosti tehnologije, uradio sam svoju web stranicu. Na njoj je predstavljen dio informacija i aktivnosti kojim se bavim i koje sam pokrenuo kako u Parlamentu BiH tako i u drugim institucijama.

Naš rad se ogleda kroz aktivnosti u izbornoj jedinici, vanparlamentarne i parlamentarne aktivnosti  kroz rad u komisijama i na sjednicama  parlamenta.

Što se tice dosadašnjeg rada a prema podacima CCI koji  prati rad Parlamenta BiH i koji je dao ocijenu rada svih zastupnika nalazim se medu aktivnijim zastupnicima u BiH( u 2009. godini: ucestvovao u 39. rasprava,  postavio 34. poslanicka pitanja, predlozio 8. zakljucaka, podnio  1. inicijativa i ulozio  1. amandman).

Imao stalni kontakt sa većinom institucija i privrednih subjekata u izbornoj jedinici, konsultirao institucije i stručnjake iz raznih oblasti kod donošenja raznih akata koji su se nalazili na dnevnom redu parlamenta BiH, obisao i imao kontakte sa većinom načelnika općina, odgovorio na sve zahtijeve za uspostavljanje kontakata i ugovaranje termina za sastanke sa predstavnicima visih nivoa vlasti u BiH, uspostavio kontakte sa nekim od ambasada i medunarodnih institucija prisutnih u BiH, ostvario kontakte i dobivao informacije o aktivnostima BiH udruzenja u dijaspori, rijesavao vise stotina zahtijeva pojedinaca iz raznih oblasti koji su upucivani prema institucijama vlasti,..

Neke od aktivnosti koje bih izdvojio su:

- aktivno sam učestvovao u što bržem zaključivanju Ugovora o socijalnom osiguranju sa Slovenijom i Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja na osnovu kojih po procjenama na USK dolazi više od oko milion eura mjesečno a mnogi naši građani lakše ostvaruju pravo na penziju u Sloveniji,

- predlagač sam  rasprave o Agrokomercu gdje smo donijeli pet Zaključaka jako dobrih za Agrokomerc na kojima i dalje treba istrajavati, a između ostalog tu je potreba donošenja posebnog Zakona za Agrokomerc i obezbijeđenje sredstava za penzionisanje radnika koji su stekli pravo, a kojima nije uplaćen doprinos za PIO,

- predlagač sam Zakona o Izvršnom postupku koji je onemogućio blokadu budžeta kantona

- predlagač sam Odluke o Nacionalnom parku Una na osnovu kojeg se danas vode aktivnosti o formiranju Nacionalnog Parka Una

- učestvovao sam u traženju i obezbijeđenju podrške za sredstva za izgradnju bolnice u Sanskom mostu, dobivanje podrške za grantove Kantonalnoj bolnici, NVO itd…

Iz nadležnosti državnog parlamenta predložio sam raspravu i pokrenuo aktivnosti po nekoliko pitanja i to:

- Obzirom da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u junu prošle godine cijenim da je to najbitniji događaj u dosadašnjem mandatu. Moja je procjena da BIH nema dovoljno kapaciteta za provođenje SSP i da treba sačiniti cjelovitu informaciju o onome čime BiH raspolaže i što sve treba da ima u najširem smislu kako bi preuzete obaveze ispoštovala. Tražio sam i dobio podršku zajedničke komisije za EU integracije oba doma parlamenta da se raspravlja o tačci dnevnog reda koja nosi naslov „ Informacija o spremnosti institucija BiH za provodenje SSP“ i očekuje se rasprava na jednoj od narednih sjednica.

-  predložio tačku dnevnog reda „Razmatranje izvještaja o napretku BiH za 2007. i 2008. godinu“ kao osnovnog dokumenta kojim se od strane EU ocjenjuje napredak BiH u ispunjavanju uvjeta za približavanje EU. I ta tačka će se razmatrati.

- Kao treću bitnu aktivnost pomenuo bih Zaključak koji sam predložio, a koji je usvojen od strane oba doma Parlamenta o potrebi izrade plana/programa rješavanja smještaja institucija BiH jer se u budžetu za smještaj institucija BiH koje su gotovo sve podstanari izdvaja oko 30 miliona KM svake godine. VM je pokrenulo aktivnosti na rješavanju ovog problema,

- Prilikom posjete Hrvatskom saboru aktualizirao sam potrebu otvaranja malograničnih prelaza u općinama Cazin, Bihać i Vel. Kladuša i to je po prvi put zvanično predstavljeno Hrvatskoj strani.

-Pokrenuo sam pitanje rijesavanja statusa nasih radnika koji su ostali bez poskla u R. Hrvatskoj,

- Tražio sam konkretnije učešće BiH institucija u realizaciji projekta Gasifikacije USK.

- postavio na  desetine pitanja od značaja za kanton od rješavanja status aerodroma Željava, Unske pruge,..

Ono sto posebno isticem jesu aktivnosti na infrastrukturnom povezivanju krajine sa ostatkom BiH i Sarajevom sto je dugorocan projekt i potrebna je upornost i zajednicko djelovanje po istom kako bi se krajina spojila na autoput B. Novi-B. Luka-Doboj-Koridor Vc ( Sarajevo) i kako bi se realizirao prokekt  brze ceste ili autoputa  V. Kladusa-Bihac- Jajce- D Vakuf a cijeneci cinjenicu da je vec u proceduri izrada projekta  od Lasve do D. Vakufa.

Ono sa čim nisam zadovoljan a posljedica je stanja opisanog u prethodnom pitanju jeste nedovoljan nivo saradnje i koordinacije svih institucija na kantonu i nas zastupnika  koji moze i mora biti bolji i nadam se da ce se to ispraviti u narednom periodu jer je to pretpostavka za uspjeh u realizaciji projekata bitnih za Krajinu.

Uvijek se može više i bolje, trudio sam se da na najbolji nacin zastupam interese Krajine i Krajisnika ali ipak najbolju ocijenu mog rada svakako dace biraci na kraju mandata i ja se nadam da nisam razocarao one koji su za mene glasali na proslim izborima kao i ostale gradane USK koje zastupam u parlamentu BiH.

Cazin.net: Na kraju ste četvorogodišnjeg mandata u PD PS BiH. Gdje se vidite nakon oktobarskih  izbora, naravno ako nije tajna?

-Husein Nanić: Moja je želja da i dalje ostanem aktivno u politici. Cijenim da svojim iskustvom i znanjem mogu još puno dati Krajini a i BiH,  a gdje ću i da li ću biti pozicioniran na oktobarskim izborima o tome ce odlučiti organi moje stranke, SDA kojoj pripadam od njenog osnivanja.

Cazin.net: Pitanje liberalizacije viznog režima je uvijek aktuelno. Informacije o ukidanju viza za građane BiH se svakog dana mijenjaju. Da li vi imate informaciju kada će doći do konačnog ukidanja viza za građane BiH?

-Husein Nanić: BiH je  kao i sve ostale  zemlje,  dobila  uvjete koje mora ispuniti kako bi dobila bezvizni režm. Sve tehničke uvijete iz mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH je ispunila (svih 174 uvijeta) i BiH za razliku od drugih država iz okruženja nije dobila ništa na poklon, dakle sve smo sami uradili i ispunili uvjete. Tri izvještaja monitoring tima Evropske Komisije koji prate realizaciju uvijeta su pozitivna. Mi ocekujemo i imamo nagovjestaje iz EU da ce BiH prije ljeta imati bezvizni rezim i da ce gradani BiH bez viza moci putovati u zemlje EU. Ostaje da EU donese politicku odluku i da pokrene procedure kroz institucije EU u cijoj je nadležnosti donošenje odluke.Najave su da ce čelnici EU na samitu u Sarajevu koji se planira održati početkom juna objaviti svoju odluku.

Cazin.net: Kao prvi načelnik općine Bužim  sigurno pratite dešavanja i projekte koje vodi današnja općinska uprava. Koliko su se stvari promijenile nakon Vašeg odlaska sa ove pozicije i da li dijelite naše mišljenje da se moglo i puno više i puno bolje?

-Husein Nanić: Kada sagledamo situaciju od osnivanja opcine Buzim do danas moze se sa sigurnoscu reci da je odluka o formiranju opcine Bužim bila potpuno opravdana i da su građani Bužima  opravdali ukazano im povjerenje i odgovornost. Općina Bužim je proša  kroz fazu institucionalnog ustroja kako organa uprave tako i ostalih institucija potrebnih za ostvarivanje svih funkcija u općini. Danas je općina Bužim održiva općina sa svim svojim funkcijama i spremna odgovoriti svojoj zadaci kao organ uprave da sluzi svojim gradanima.

Da nismo dobili status općine danas bi u Bužimu imali na stotine manje zaposlenih, kako u administraciji i  zdravstvu, tako i u uslugama obrazovanju i privredi, manje učenika koji pohadjaju srednju školu, manje studenata, manje akademski obrazovanih koji bi ostajali u Buzimu, manje sportskih klubova, ne bi bilo investicija jer one uglavno ostaju u administrativnim centrima , nase MZ-e bi ostale prometno izolirane… Ako uporedite  sredine koje su u rangu razvijenosti Buzima bile prije rata ( Vrnograč, Otoka Bosanska, Pećgrad,..) vidjećete veliku razliku u razvijenosti za samo 15 godina.

U segmentu razvoja opce infrastrukture i osnovnih javnih potreba za gradane mislim da je nedovoljno ucinjeno i da se moglo vise. Nakon 15. Godina od formiranja opcine i sagledavanjem stanja moze se vidjeti da su neke institucije u potpunosti ostvarile svoju funkciju ali i da su neke jos uvijek u istom ili gorem stanju nego kad su osnovane, da je nevladin sektor dobro organiziran i brojan , da je sport  dobro organiziran ali da je sportska infrastruktura u jako losem stanju ili je nema, da su osnovane odredene kulturne manifestacije ali da nedostaje kulturna infrastruktura, da je puno ucinjeno u razvoju putne infrastrukture,

Danas je daljnji razvoj Buzima uvjetovan nedostatkom kvalitetne i potrebne infrastrukture i koja bi omogucila da se poboljsa privredni, kulturni, obrazovni, zabavni, vjerski  i sportski sadrzaj i koja bi pruzila mogucnost iskazivanja potencijala i ideja sa kojima raspolaze nasa mladost.Aktivnosti koje se vode u posljednje vrijeme ukazuju da se stvari popravljaju i da se pokusavaju  sistemski rijesavati.

Cazin.net: Zahvaljujemo se na ovom intervju i na iskrenim odgovorima ,a  na kraju sigurno želite  nešto reći ili poručiti građanima Bužima i USK-a, a što Vas mi nismo pitali?

-Husein Nanić: Iza nas su teška i vrlo burna vremena a ispred nas izazovi koji ce traziti  maksimalno angaziranje, znanje  i istrajnost u izgradnji nase opcine, krajine, BiH pa sto ne reci  uskoro  i EU. Iskustva pokazuju da cemo ukoliko zelimo ostvariti napredak morati postici politicki ambijent u kojem ce se uvazavati drugacije misljenje i tolerancija uvazavanje i povjerenje medu krajiskim a i bosanskim politikama. Nasoj mladosti treba dati sansu da se obrazuje, da se zaposli, da bude spremna odgovoriti na izazove ispred nas, a isto tako uvazavati nase starije koji svoja  iskustva mogu i trebaju prenijeti na nove generacije.  Slobodu i prosperitet nam nece niko donijeti niti dati za nju se treba izboriti i zbog toga pozivam sve progresivne snage da se ujedinimo oko zajednickog cilja,  bolje buducnosti kako gradana tako i nase jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Na kraju,  dozvolite da vam zaželim uspješan rad na vašem  web portalu i da svim pripadnicima Armije BiH uputim čestitke u povodu 15. Aprila, dana formiranja Armije Republike BiH.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 17:21

Facebook komentari

Back to top