Premijer USK Husein Rošić: Uskoro jedinstveni centar za migrante

Mora se zatvoriti granica prema Srbiji i Crnoj Gori, a s tim se složio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, jer upravo iz tog smjera ulazi najveći broj migranata u BiH, rekao je Husein Rošić, premijer USK.

Mora se zatvoriti granica prema Srbiji i Crnoj Gori, a s tim se složio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, jer upravo iz tog smjera ulazi najveći broj migranata u BiH, rekao je Husein Rošić, premijer USK.

On je u intervjuu za "Nezavisne" najavio skoro formiranje jedinstvenog prihvatnog centra za migrante na području ovog kantona.

NN: Kako ocjenjujete rezultate sastanka u Sarajevu u vezi s migrantskom krizom i koje su ključne stvari koje ste dogovorili kako bi se riješila složena situacija oko boravka migranata na području USK?

ROŠIĆ: Zadovoljan sam time što se napokon ozbiljno pristupilo rješavanju migrantske krize, jer mi smo prije nekoliko mjeseci upozoravali šta se može desiti i ovo je prvi put da se planira uraditi nešto konkretno. Moram istaći kako imamo problema s određenim brojem migranata koji se asocijalno ponašaju, koji su nasilni, vrše krivična djela, remete javni red i mir i na taj način uznemiravaju građane. Dogovorili smo da 50 stranih državljana takvog karaktera prebacimo u migracioni centar u Hadžićima, kod Sarajeva, koji bi trebalo da bude u funkciji već naredne sedmice.

Već sam dao nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova USK da takve osobe evidentira i načini spisak kako bismo ih mogli transportovati. Također, dogovoreno je da naredne sedmice ekspertni tim Vijeća ministara BiH posjeti naš kanton, kako bi obišli nekoliko hala "Agrokomerca", gdje bismo mogli formirati jedinstveni centar za migrante na području USK. Takva potencijalna lokacija nalazi se u mjestu Donja Vidovska, nadomak Velike Kladuše, to bi nam omogućilo da sve migrante okupimo na jednom mjestu i uspostavimo efikasniji humanitarni, zdravstveni i bezbjednosni nadzor.

NN: U kojem bi se smjeru u narednom periodu mogla kretati migrantska kriza na području USK?

ROŠIĆ: Mora se zatvoriti granica prema Srbiji i Crnoj Gori, a s tim se složio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, jer upravo iz tog smjera ulazi najveći broj migranata u BiH. Za očekivati je da će oni i dalje pristizati na područje USK, jer je ovo njihova tranzitna ruta prema zapadnoj Evropi, mada treba očekivati da će taj intenzitet jenjavati. Međutim, dodatni problem je što policija iz Hrvatske i Slovenije vraća migrante, pa je tako u četvrtak 20 migranata vraćeno sa slovenačke teritorije u USK. Naša policija je dosad samo na području našeg kantona legitimisala 2.060 stranih državljana, međutim još veći je broj onih koji nisu legitimisani. Tako zvanična cifra od 5.000 migranata na području Bosne i Hercegovine postaje sumnjiva, mislim da ih ima mnogo više.

NN: O migrantima u USK trenutno najviše brinu Crveni krst i nekoliko humanitarnih organizacija. U jednom trenutku iz Crvenog krsta su najavili gašenje javne kuhinje zbog ekonomskih poteškoća i izostanka podrške nadležnih institucija. Kako prebroditi takvu situaciju?

ROŠIĆ: Kako se ne bi ugasila javna kuhinja mi smo intervenisali sa 10.000 maraka, a uskoro ćemo u iste svrhe uplatiti još 20.000. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizić obećao je da će već naredne sedmice u ove svrhe biti izdvojeno 50.000 maraka. U narednom periodu pokušaćemo uspostaviti efikasniji sistem kako bismo riješili problem ishrane migranata.

NN: Zdravstvena briga o migrantima je također jedan od gorućih problema, jer su zdravstvene ustanove najavile prestanak svojih aktivnosti, opet zbog izostanka podrške nadležnih institucija. Kako riješiti taj problem?

ROŠIĆ: Obećana nam je pomoć i dolazak "Ljekara bez granica", a na račune zdravstvenih ustanova, prije svega u Bihaću i Velikoj Kladuši, gdje boravi najveći broj migranata, transferiraćemo dodatna sredstva u skladu s našim mogućnostima. Zdravstveni timovi su u proteklom periodu uspjeli situaciju držati pod kontrolom i spriječiti eventualno izbijanje epidemija. Trenutno imamo 84 registrovane osobe zaražene svrabom i šugom, ali ova lica su sada pod liječničkim tretmanom. Namjera nam je da, kada formiramo jedinstveni prihvatni centar za migrante, unutar njega uspostavimo i zdravstvenu ambulantu za potrebe stranih državljana.

NN: Kako ocjenjujete trenutnu bezbjednosnu situaciju na području USK?

ROŠIĆ: Pripadnici policije drže situaciju pod kontrolom, svakodnevno se vrše kontrole i provjere stranih državljana. Naravno, ukoliko bi se njihov broj povećavao to bi nam moglo stvoriti dodatne probleme zbog nedovoljnog broja policijskih službenika. Dobili smo obećanje ministra Mektića o dobijanju policijske podrške s viših nivoa u smislu slanja dodatnih snaga za ispomoć i smatram kako ćemo situaciju i dalje držati pod kontrolom.