HUSKA MILJKOVIĆ: Prvo spomen obilježje u kamenu i granitu

Home

HUSKA MILJKOVIĆ: Prvo spomen obilježje u kamenu i granitu


U nedjelju 3. jula 2011. godine jutarnji zraci ljetnjeg sunca su obasjali legendarnog komandanta Husku Miljkovića (1906.-1944.), na granitnoj ploči veličine 3 metra sa 1 m, nedaleko od rodnog ognjišta ispod Prokresa i jezera Kvrkulja, u velikokladuškom zaseoku Dabravine (koje je zauzimalo djelimično teritorij današnjih sela Podzvizd, Trnovi i Polje).

Tačno kod podzvizdske Kamene piramide, na nekad betonskom a sada obzidanom liskovačkim kamenom, Okića bunaru.

Na mrkom mramoru oslikan i uklesan je lik krajiškog komandanta Huskine milicije, legendarnog Huske-Huseina Miljkovića, koji smiono korača u vojničkoj uniformi sa iskoračenom lijevom nogom, i rukama u džepovima.  Isprsit i stamenit ide naprijed i gleda prema svom rodnom ognjištu, koje se sada pusto svilo ispod velikog brda Prokresa, i na kojeg podsjeća samo još jedna stara kruška Huske Miljkovića zaostala iza vihora II svjetskog rata, koji je 1944. ugasio zivot i ovog heroja Krajine. Gleda Huska napred,  uzdignute glave, gologlav, kratko ošišan, plećat i širokih ramena, a koraci kao da i sada odzvanjaju rodnom grudom od njegovih nogu stamenih, koje su uronite u vunene čarape i vojničke čizme.

POSLIJE 7 DECENIJA, KCERKA BEJZADA PRVI PUT VIDJELA OCA HUSKU

Bejzada, stamenita Krajiškinja u poodmaklim godinama, kćerka Huske Miljkovića (jedino dijete Huskino i to iz prvog braka, prije ženidbe Nedjeljke Vergas), iako teško hodajući i uz pomoć svojih drugih, pješice je došla do Kamene piramide i Okića bunara, koji je ovih dana juna i jula mjeseca lijepim kamenom  ozidan i umiven.

 

Ispred Huske Mijkovića: Zare Hušidić i kćerka Huske Mijkovića - Bejzada

Prvi put u životu, nakod sedam decenija, Bejzada je ovdje vidjela svoga rahmetli oca Husku Miljkovića u prirodnoj veličini na granitu. Pomiješani osjećaji su navirali na licu izboranom, a rubovima marame -rubca je brisala znoj ili suze sa napaćenih obraza. Fotografije urađene govore i pokazuju mnogo više od bilo kakvih riječi. I prisutni ostali članovi porodice Huske Miljkovića su bili sa grčevitim, radosnim, bolnim, ponosnim, zahvalnim osjećajima obuzeti, dok su posmatrali granitni stameni lik svoga Huske u prirodnoj veličini – velikog vojskovođe Krajine, koji je u proljeće 1944. godine preveo u partizanske formacije 5.000 boraca i starješina Huskine milicije. Čudili su se, ne vjerujući svojim očima da je ovo konačno stvarnost i javnost, da se Huski Miljkoviću podigne javno spomen obilježje u Krajini.

HUSKA USLIKAN I UKLESAN U GRANIT, U BANJA LUCI

Velika granitna ploča na kojoj je uklesan lik Huske Miljkovića je ukamenita – obzidana sa posebnim kamenom dovezenim iz Liskovca kod Cazina, a granitna ploča dimenzija 3 m x 1 m specijalno je poručena i izrađena u Banja Luci kod jedne od rijetkih firmi u BiH koje mogu uraditi ovakva djela – “Grmuša Granit”.
Zare Muhin – Zarif Husidić, sin oca Muhe-Muharema rahmetli i majke Fate, utemeljitelj i vlasnik privatne humanitarne fondacije “Don’t forget me-Ne zaboravite me”, koji živi od 1997. godine u američkom velegradu Čikagu, svojim novčanim sredstvima je financirao, ličnom vizijom osmislio, poručio,  platio, ozidao i postavio prvo javno spomen obilježje na području Velike Kladuše i čitave Krajine, za legendu Cazinske Krajine o kojoj se do sada tiho šaputalo i prenosilo predanje sa koljena na koljeno. Po krajiškim seoskim sijelima i prelima, uz pritajenu svijetlost svijeći, isto tako pritajeno i tiho se šaputalo o tome kako je Huska Miljković u II Svjetskom ratu formiranjem svoje Muslimanske, kasnije nazvane Huskine milicije, spasio stanovništvo Krajine od klanja, ubijanjanja i istrebljenja, od razni vojski koje su okolo i preko nje igrale opasne ratne igre.

 

Bliža rodbina Huske Miljkovića

Zare Muhin kaze da je ovo lično urađeno kamen-granit obilježje njegov dug prema komšiji Huski Miljkoviću i amanet od rahmetli oca Muhe Mašića, koji je bio Huskin vojnik, komšija, i rođak. Ni od kog ne traži niti želi da primi nikakvu novčanu donaciju, a svako ‘ko želi da mu se javi sa sugestijama, može to učiniti na njegovu e mail adresu: zareh10@yahoo.com

HRONOLOGIJA DOGADJAJA:
02. juli 2011. završeni radovi na spomen obilježju za Husku Miljkovića
03. juli 2011. Legendarni komandant Huska Miljković osvanuo u granitu na Okića bunaru
04. juli 2011. realizator spomen obilježja Zare Hušidić se vratio u Ameriku, Čikago i proslavio američki Dan državnosti, a 04.juli se u našoj državi rođenja slavio kao Dan ustanka naroda I narodnosti bivse YU protiv fašizma i nacizma….

Iz američkog Čikaga za web portal cazin.NET, “Aga iz Čikaga” – Izet Dizdarević, izodizdar@aol.com

Napisano: 05.07.2011. godine

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:46

Facebook komentari

Back to top