fbpx Idete na odmor svojim automobilom? Evo kakve su cijene goriva u regionu

Idete na odmor svojim automobilom? Evo kakve su cijene goriva u regionu

Home

Idete na odmor svojim automobilom? Evo kakve su cijene goriva u regionu


Planirate na godišnji odmor. Često naravno razmišljate da li je isplativije na put krenuti avionom, autobusom, vozom ili osobnim automobilom.

Prosjek cijena

Napravili smo kratki prosjek cijena goriva u zemljama regiona, jer ne vjerujemo da će se većina odlučiti da odmor provedu u Francuskoj, Španiji ili Italiji, a da uz sve krenu na putovanje svojim ljubimcima na četiri točka. 

Izraženo u eurima, prema srednjem kursu nacionalnih banaka, benzin je najskuplji u Grčkoj, gdje litar košta 1,54 eura, a slijedi Albanija s cijenom od 1,29 eura, zatim Slovenija sa 1,25 eura, Hrvatska sa 1,23 eura, Crna Gora sa 1,22 eura te Srbija 1,18 eura po litri benzina BMB 95.

Koristan savjet je svakako, da prije nego krenete iz Bosne i Hercegovine, napunite svoj rezervoar benzinom, jer je ono najjeftinije u Bosni i Hercegovini (0,92 eura), dok recimo u Makedoniji iznosi tačno - euro.

Kada je riječ o dizelu, Albanija predvodi na listi zemalja regiona prema visini cijene s iznosom od 1,27 eura, iza nje je Grčka sa 1,26 eura, dok je na trećoj poziciji Srbija sa 1,22 eura.

U Hrvatskoj dizel košta 1,11 eura, u Mađarskoj 1,08, a u Crnoj Gori 1,07 eura.

Naravno, i u ovom slučaju je važno da napunite rezervoar dizelom, ako krećete na put iz BiH. Najnižu cijenu dizela u regionu plaćaju Makedonci 0,77, dok je kod nas u BiH - 0,9 eura.

Isplativi auto-gas

U slučaju da je tečni naftni gas (auto-gas) pogonsko girovo za vaš automobil i tu smo napravili kalkulacije cijena goriva u regionu.

Najskuplji autogas se plaća u Grčkoj, 0,79 eura po litri, zatim u Mađarskoj 0,68 eura, Sloveniji 0,65 te Srbiji 0,62 eura.

U Crnoj Gori se ovo gorivo plaća 0,6 eura, u Hrvatskoj 0,51, a najmanje košta kod nas u BiH (0,39 eura) te i u Rumuniji 0,43 eura.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 23/06/2017 - 12:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top