Iduće sedmice penzioneri s predstavnicima federalne vlasti: Jedemo samo hljeb i mlijeko, vlasti ćemo kazniti na izborima

Home

Iduće sedmice penzioneri s predstavnicima federalne vlasti: Jedemo samo hljeb i mlijeko, vlasti ćemo kazniti na izborima


Predloženi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), na čije se usvajanje čeka duže od pola godine, razmatran je prekjučer na sastanku Kolegija Vlade Federacije BiH i oba doma Federalnog parlamenta. 

- Približili smo stavove o tome da zakonsko rješenje donese što više pravednosti u ovaj sistem - izjavio je za Fenu nakon sastanka predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić. 

 

Znak pitanja

Najavio je da se članovi kolegija Vlade, Predstavničkog doma i Doma naroda Federalnog parlamenta naredne sedmice planiraju sastati i s predstavnicima penzionera kako bi se očitovali o usaglašenom stavu. Time bi osigurali prohodnost zakona o PIO, kojim bi se, što je i glavni zahtjev predstavnika penzionera, omogućilo povećanje penzija za deset posto, i to onima koji su penzionisani do 1998. godine. Ostale penzije mogle bi rasti shodno rastu GDP-a.  

No, dok Dom naroda FBiH ne usvoji ovaj zakon, koji je do sada dva puta oboren, sve je pod velikim upitnikom. Vlada Federacije BiH do sada je u više navrata obećavala donošenje zakona. Prvobitno je svjetlo dana trebao ugledati u julu, a onda u septembru. No, to se nije desilo.

Osim toga, upitno je kako će, i kada zakon bude usvojen, penzije biti povećane, ako se zna da deficit Zavoda PIO doseže 198 miliona KM. Valja napomenuti i da svaki mjesec za isplatu penzija, kako ne bi kasnile, Zavod PIO od „BH Pošta“ posuđuje 40 miliona KM.

 

Izlazak na ulicu

Penzioneri su za 14. septembar bili najavili proteste, ali su ih prolongirali za 25. oktobar. Odgodili su izlazak na ulicu zato što im je obećano da će do tog datuma ovaj zakon ugledati svjetlo dana.

Ukoliko se to ne desi, iz Saveza penzionera FBiH su bili izričiti, ide se na ulice, a izlazi 16.000 penzionera.

-Želimo protestima ukazati da ne možemo više živjeti od ovih primanja. Sve poskupljuje, od režija do hrane. Dovedeni smo do toga da kupujemo samo osnovno, jedemo hljeb i mlijeko, jer za drugo nemamo para. Nećemo više da nas lažu, na izborima ćemo i mi njih kazniti – kazala nam je Halima Brigić, penzionerka iz Sarajeva.

 

Povećanje za tri posto u RS 

Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS, najavio je da je Vlada RS nakon zahtjeva za vanredno povećanje penzija u ovom entitetu obavila određene razgovore i poslije urađenih analiza izašla sa stavom da se, shodno trenutnom stanju u budžetu, može ići na vanredno povećanje penzija od tri posto u ovoj godini. Tako će više od 258.000 penzionera 10. novembra prilikom isplate penzije imati uvećan iznos.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Wed, 27/09/2017 - 22:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top