fbpx Imam Kočevske džamije u Zenici: Bajram je dan pobjede svakog postača

Imam Kočevske džamije u Zenici: Bajram je dan pobjede svakog postača

Home

Imam Kočevske džamije u Zenici: Bajram je dan pobjede svakog postača


Bajram je dan koji se dočekuje, a ne dan koji se slavi.

To je dan pobjede, dan kada vjernik koji je ispostio 29 ili 30 dana, dobiva svoju plaću, nagradu za svoj post, kaže Ismet ef. Bašić, imam Kočevske džamije u Zenici, koji za “Avaz” govori o značaju ovih dana u životu svakog muslimana.

Iblis plače

Govoreći o Ramazanskom bajramu, ef. Bašić, prenoseći hadis poslanika Muhammeda, a. s., kaže da Iblis tog dana sjedi pored puta i plače. 

- Iblisa pitaju njegovi šejtani: “O, vođo naš, zbog čega plačeš?” “Danas je”, odgovara im Iblis, “Allah, dž. š., oprostio ummetu Muhammedovom sve grijehe koje su imali i zašto ne bih plakao?” Dakle, Bajram je dan pobjede, oslobađanja od grijeha i taj dan treba dočekati na lijep način – ističe ef. Bašić.

Naša bošnjačka tradicija, dodaje ovaj zenički efendija, veoma je bogata kad je u pitanju dočekivanje bajrama.

Sprema se bajramski ručak, obilazi rodbina, daruju se djeca, posjećuju se komšije, starije džematlije, a drugi dan Ramazanskog bajrama je Dan šehida i to je jedan od dana kojima svi Bošnjaci trebaju pridavati pažnju.

Nakon ramazana, musliman treba nastaviti s ibadetom koji je činio tokom tog mjeseca.

ismet

Postaviti pitanje

- Musliman koji sebe smatra vjernikom, ne smije biti sezonac, ne smije biti osoba koja će svog Gospodara biti svjesna samo u ramazanu. Tih obaveza treba biti svjestan i konstantno misliti o njima i izvršavati ih tokom čitave godine. Svaki od nas, vjernika muslimana, treba sebi postaviti pitanje na koje sam u samoći treba odgovoriti - treba li mu Allah samo u ramazanu ili tokom čitave godine – zaključuje ef. Bašić.

Humanitarne aktivnosti

Džemat Kočeva jedan je od prepoznatljivijih džemata u Zenici, u kojima se veoma često organiziraju razne humanitarne aktivnosti. Posljednjih dana ramazana prikupljeno je i socijalno ugroženim članovima džemata podijeljeno više od 100 paketa prehrambenih proizvoda.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 25/06/2017 - 18:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top