Imunolog Karamehić: BiH ne bih preporučio rusku vakcinu jer nije prošla ključno testiranje

imunolog
Za BiH preferiram samo one vakcine iz evropskih zemalja, gdje smo slični po klimi, po genetici ili one koje se razvijaju u SAD-u, istakao je Karamehić

 

Vijest da je Rusija spremna da lansira prvu vakcinu protiv koronavirusa izazvala je brojne reakcije. Ministarstvo zdravlja objavilo je da je registrovalo vakcinu te da se očekuje da će masovna proizvodnja započeti u septembru, a masovna vakcinacija u oktobru. 

Ugledni bh. imunolog Jasenko Karamehić za Oslobođenje je prokomentarisao ovu vijest istaknuvši da je mišljenja kakvo zastupa i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). 

- Rusija je to najavila i tako su i uradili. Svoju prvu vakcinu su proizveli, ali moram priznati da postoje velike nejasnoće. Tu se ne vidi da su prošle sve faze kliničkog ispitivanja, a naročito kada je riječ o trećoj fazi. Dakle, u trećoj fazi vakcina se trebala testirati na velikom broju ispitanika i utvrditi njene nus pojave- kazao je Karamehić. 

Međutim, navodi kako ga malo zbunjuje informacija da je i kćerka predsjednik Vladimira Putina primila ovu vakcinu. 

- Bez treće faze ostat  će veliki upitnik na učinkovitost ove vakcine. Našoj zemlji ne bih preporučio ovu vakcinu. Mislim da je jako bitno da vakcina prođe sve faze kliničkog ispitivanja. Za BiH preferiram samo one vakcine iz evropskih zemalja, gdje smo slični po klimi, po genetici ili one koje se razvijaju u SAD-u. Ovaj virus je atipičan, jako je teško proizvesti vakcinu za njega - istakao je Karamehić. 

Izvor: