Inovator iz Bužima Rasim Porić pčelarima predstavio ‘BH mix’ – dodatak košnici

Cazinskim pčelarima proteklih je dana predstavljen BH mix. Radi se o dodatku na košnici koji objedinjuje sve dosadašnje potrebne dodatke u jedan i uvelike olakšava uzgoj pčela i smanjuje finansijske troškove. Inovator BH mixa je vrsni pčelar iz Bužima Rasim Porić.

Svaki pčelinjak u toku jedne sezone mora imati: poklopnu dasku, bježalicu, hranilicu, zbijeg sa ventilacijom i još neke dodatke. To uveliko komplikuje uzgoj pčela, ali i stvara dodatne troškove. Radeći na svojim pčelinjacima i razmišljajući kako da olakša pčelarenje, bužimski pčelar Rasim Porić osmislio je BH mix.

“Na tu sam ideju došao prije 5 godina. Dvije godine sam radio, istraživao dok nisam bio zadovoljan rezultatima, a onda prije tri godine sam BH mix stavio u funkciju i ponudio javnosti. Radi se o dodatku na košnici, koji tu stalno stoji, a preko njega se montira operacija koja je potrebna u datom trenutku. Pčelari su ga jako dobro prihvatili i vjerujem da će biti od koristi”, kaže Porić.

Rasim je na usavršavanju BH mixa radio dvije godine. Nakon toga ovaj je mix pušten u funkciju i već tri godine od koristi je mnogim pčelarima, a naišao je na dobar prijem i kod pčelara u Hrvatskoj i Srbiji.

BH mix je, dakle, dodatak na košnici koji objedinjuje sve dosadašnje potrebne dodatke u jedan i uvelike olakšava uzgoj pčela i smanjuje finansijske troškove. Budući da USK ima mnogo pčelinjih zajednica, BH mix sasvim sigurno će biti od velike koristi pčelarima našeg kraja.

(M. A.)