Inspekcija naredila Sebiji: Hitno očistite Pedijatriju!

Home

Inspekcija naredila Sebiji: Hitno očistite Pedijatriju!


Sanitarna inspekcija Kantona Sarajevo nedavno je tokom kontrole na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ustanovila da je stanje na Klinici gdje se liječe naša djeca katastrofalno i da postoji opasnost od bolničkih infekcija!

Iz nalaza inspekcije, u koji je „Avaz“ imao uvid, vidljivo je da je direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, kao odgovornoj osobi, naređeno da provede mjere na toj klinici kako bi spriječila štetne posljedice i opasnosti od povećanja broja bolničkih infekcija.

Inspekcija je Sebiji Izetbegović naredila generalno mehaničko čišćenje i pranje svih uređaja i opreme, kao i cijelog prostora na kontroliranoj klinici.

Nema ni sapuna

Naređena je i tekuća dezinfekcija uz strogu napomenu da se ona mora vršiti kontinuirano. Šokantno je da se ove mjere do sada očigledno nisu provodile u obimu koji nalažu standardi i da je njihovu provedbu morala narediti inspekcija.

Kako je vidljivo iz inspekcijskog nalaza, poražavajuće je da je direktorici najveće bolničke ustanove u BiH inspekcija morala ukazati na to da se pobrine o ličnoj higijeni uposlenih.

Vrhunac režimskog djelovanja i odnosa Izetbegović, koja pokušava štednjom na osnovnim potrebama za pacijente sebe prikazati kao uspješnu menadžericu ne vodeći pritom računa o rizicima po zdravlje ni najmlađih stanovnika ove zemlje, jeste to što je inspekcija utvrdila da na Pedijatrijskoj klinici nema dovoljno ni sapuna!

Također, inspektori su ustanovili i nedostatak dezinfekcijskih sredstava, papirnatih ubrusa, toaletnog papira, gumenih rukavica i onih za jednokratnu upotrebu.

Ukrštanje puteva

Sanitarni inspektori otkrili su i to da Pedijatrijska klinika ima tri lifta, ali da je samo jedan u funkciji.

Tako se uz znanje i odobrenje direktorice Izetbegović u istom liftu dovoze hrana za pacijente, čisti i prljavi veš, kolica s terapijom za pacijente, operirane majke i djeca, studenti i posjetioci!?

- Staviti sva tri lifta u funkciju. Jedan koristiti samo za osoblje te onemogućiti ukrštanje čistih i prljavih puteva. Rok izvršenja naređenih mjera je 15 dana od dana uručenja rješenja. Po otklanjanju svih nedostataka pismeno obavijestiti Sanitarnu inspekciju. Žalba ne odlaže rješenje izvršenja - navedeno je u rješenju Inspekcije Kantona Sarajevo, dostavljenom KCUS-u, odnosno Sebiji Izetbegović, 27. marta.

Slika haosa

Nakon informacije da su u glavnoj kuhinji KCUS-a pronađene fekalne bakterije, o čemu je „Avaz“ pisao u jučerašnjem broju, informacija o alarmantnom stanju na Pedijatrijskoj klinici dodatno upotpunjuje sliku haosa koji je svojim dolaskom u KCUS unijela Sebija Izetbegović.

Direktorica sebi zna

Dok je direktorica KCUS-a pacijentima koji, prema izdvajanjima za zdravstveno osiguranje, zaslužuju hotelski tretman, uskratila osnovna sredstva poput sapuna i izložila ih brojnim zdravstvenim rizicima, na svoje zdravlje itekako pazi.

Tako saznajemo da je Izetbegović higijeničarki koja održava njen ured zabranila da čisti bilo koju drugu prostoriju i da ima kontakt s drugim higijeničarkama.

Ovo samo upotpunjuje sliku o beskrupuloznosti, bahatosti, socijalnoj neosjetljivosti i bezobrazluku direktorice KCUS-a.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Ned, 02/04/2017 - 18:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top