INSTITUT ZA NESTALE BiH: Na tragu masovne grobnice u Račiću kod Bihaća

Home

INSTITUT ZA NESTALE BiH: Na tragu masovne grobnice u Račiću kod Bihaća


Kasarna Račić, kod Bihaća, nekadašnje skladište MTS-a i eksplozivnih naprava JNA, tokom rata bila je jedan od četiri logora u kojima su ubijani civili sa područja Bihaća.


Jutros su članovi bihaćkog ureda Instituta za nestale BiH obišli lokalitet bivše kasarne, a nakon informacija dobijenih od bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, da je na ovom mjestu nakon povlačenja vojske RS u jesen 1994. godine zajedno sa cijelim skladištem u zrak dignuto i ubijeno 26 civila bošnjačke nacionalnosti.


- Prije nekoliko dana dobili smo informaciju od bivših pripadnika Vojske RS-a, koja nam govori da postoji mogućnost da se u kasarni Račić nalazi jedna masovna grobnica u kojoj bi trebali biti posmrtni ostaci 26 žrtava bošnjačke nacionalnosti. Pretpostavlja se da je prilikom povlačenja vojske došlo do namjenskog miniranja određenog prostora kasarne i da je tom prilikom došlo do stradnja 26 Bošnjaka koji su bili na prisilnom radu kopanja rovova za potrebe Vojske RS-a. U ovoj kasarni od 1992. do 1994. godine postojao logor u kome su bili zatočeni Bošnjaci sa područja bihaćke općine, a kao posljedica postojanja upravo ovog logora 2001. godine ekshumirana je masovna grobnica - jama Tihotina, gdje su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 53 žrtve, a identificirana je 51 žrtva. Institut za traženje nestalih još uvijek traga za određenim brojem nestalih, koji su bili zatočeni upravo u ovom logoru. Među njima je Džafer Mešić koji je nekoliko puta premještan i vraćan u ovaj logor. Postoji velika vjerovatnoća i sve  indicije ukazuju da je informacija koju smo dobili tačna - kazao je Mujo Begić, rukovodilac bihaćkog ureda Instituta za traženje nestalih BiH.


Institut će u narednih nekoliko dana i formalno pokrenuti proceduru oko definiranja i dobijanja naredbe za ekshumaciju ovog lokaliteta. Prema informacijama kojima Institut raspolaže, u logoru Račić bilo je zatočeno preko 100 osoba nad kojima su vršena mučenja, torture i ubistva.


- Prema našim saznanjima ovo je bio jedan od zloglasnijih logora. U nekoilko faza tokom 1992. godine zatvorenici su odvođeni na Tihotinu i ubijani. Danas nema živih svjedoka koji su preživjeli logor Račić. Posljednji preživjeli umro je prije dvije godine - kazao je Begić.

mojusk.ba

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 21:47

Facebook komentari

Back to top