Cazin: Interes domaćih i stranih invenstitora za poslovnu zonu Ratkovac

Ove aktivnosti su uslijedile nakon otkupa parcele u vrijednosti od 2 miliona maraka, te njegovog pretvaranja iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište , koje je Grad Cazin koštalo dodatnih milion i po.

U prvoj fazi radova, 150 dunuma površine biće potpuno opremljeno potrebnom infrastrukturom.

Interes domaćih i stranih investitora za Poslovnu zonu Ratkovac već je veliki , a jedan od njih iz Njemačke već je krenuo u proceduru registracije firme za proizvodnju namještaja. Po ovom pitanju pripremaju se i u Gradskoj upravi sa odlukama o dodjeli zemljišta, koje treba usvojiti Gradsko vijeće. Inače , ovim projektom stvara se mogućnost otvaranja  više stotina radnih mjesta.

Gradonačelnik Cazina već je oformio jedinicu za implementaciju poslovne zone, sastavljene od stručnjaka iz  različitih sektora, kako bi olakšali procedure izdavanja neophodnih dokumenata. Tako su se pored rješavanja imovinsko-pravnih pitanja i pretvorbe zemljišta, odlučili i na dosta povoljnije cijene, kako prenosi RTV USK. 

Projekt u Cazinu, nagrada je za uspješan rad Gradske uprave i izvršenje svih zajednički dogovorenih planova sa UNDP-om i Vladom Švicarske. U prvoj, četiri godine dugoj  fazi MEG projekta, uključeno je osamnaest  bh. gradova i općina , a u USK pored Cazina , tu su još Bihać, Sanski Most, Bosanska Krupa te Velika Kladuša .

Ukupno će im se dodijeliti 21 milion maraka za intervencije u privredi i zaštiti okoliša te zapošljavanju lokalnog stanovništva.